Vështrime

Një natë e mirë për Evropën

Jo vetëm Brukseli, por shumë kryeqytete të tjera të Evropës ishin në ethe deri në orën 8 të mbrëmjes të dielën, duke pritur rezultatin e rundit të dytë të zgjedhjeve presidenciale në Francë. Edhe pse anketat parazgjedhore i jepnin përparësi presidentit të deriatëhershëm Emanuel Macron, ndihej një nervozë e madhe se mos kësaj radhe kandidatja e së djathtës ekstreme, Marin le Pen, do të fitojë.

Fitorja e Emanuel Macronit në Francë e shpëtoi edhe një herë Evropën nga kaosi, ndërsa Francën nga turpi. Por fakti se mbi 40 për qind e francezëve votuan për një kandidate si Le Pen është shqetësues. Forcat radikale kanë humbur, por ato nuk janë zhdukur. Në Bruksel besojnë se nëse fitojnë forcat proevropiane në Francë edhe në zgjedhjet në qershor, Parisi jo vetëm se do të vazhdojë të mbështesë procesin e zgjerimit dhe zgjidhjet e problemeve në Ballkanin Perëndimor, por do të jetë edhe më i angazhuar se deri më tash

Jo vetëm Brukseli, por shumë kryeqytete të tjera të Evropës ishin në ethe deri në orën 8 të mbrëmjes të dielën, duke pritur rezultatin e rundit të dytë të zgjedhjeve presidenciale në Francë. Edhe pse anketat parazgjedhore i jepnin përparësi presidentit të deriatëhershëm Emanuel Macron, ndihej një nervozë e madhe se mos kësaj radhe kandidatja e së djathtës ekstreme, Marin le Pen, do të fitojë.

Macron fitoi me një dallim më të madh sesa që pritej. Fitorja e Emanuel Macronit në Francë e shpëtoi edhe një herë Evropën nga kaosi, ndërsa Francën nga turpi. Por fakti se mbi 40 për qind e francezëve votuan për një kandidate si Le Pen është shqetësues. Forcat radikale kanë humbur, por ato nuk janë zhdukur.