Vështrime

Fituesit dhe humbësit në luftën e Putinit

Pushtimi i Rusisë ka shkelur dogmën më themelore të asaj se çfarë stabiliteti ekziston në botë: se kufijtë nuk duhet të ndryshohen me anë të kërcënimit apo përdorimit të forcës. Shumëçka do të varet nga ajo nëse Putini do të shpëtojë nga kumari i tij, ose nëse çmimi që shtrëngohet të paguajë e tejkalon çdo fitim. Kjo, më shumë se gjithçka tjetër, do ta përcaktojë verdiktin përfundimtar të historisë për sa i përket asaj çfarë është fituar dhe çfarë është humbur në luftën e Putinit

Ka kaluar një muaj prej luftës së presidentit rus, Vladimir Putin, ndaj Ukrainës. Faktikisht, në pyetje janë dy luftëra: Një luftë ruse e zhvilluar kryesisht kundër qyteteve dhe popullsisë civile të Ukrainës, dhe një luftë tjetër e zhvilluar nga forcat e armatosura të Ukrainës kundër trupave ruse. Rusia po e fiton të parën; Ukraina po e fiton këtë të dytën.

Në formën ideale, negociatat do të shpien drejt një armëpushimi dhe zgjidhjeje të qëndrueshme. Por është po aq e mundshme, nëse jo edhe më tepër, që konflikti të vazhdojë edhe për një kohë, veçanërisht nëse Putini vendos që ta përqafojë një strategji që e redukton ekspozimin e trupave të tij karshi luftimeve dhe e refuzon rezultatin e negociuar me kushtet që qeveria e Ukrainës do të mund t’i pranonte.