Vështrime

Çlirimi i bimëve?

Kjo nuk e justifikon justifikimin e kasapit skocez për të ngrënë mish. Jo vetëm e dyta nga përgjigjet që bëra në çlirimin e kafshëve qëndron ende; ne tani e dimë se ngrënia e ushqimeve me bazë bimore do të reduktojë ndjeshëm kontributin tonë në ndryshimet klimatike. Por kjo është një arsye për të menduar për bimët pak më ndryshe, duke mbajtur parasysh mundësinë që mund të ndodhë më shumë nga sa jemi të vetëdijshëm dhe për të vepruar në përputhje me rrethanat duke minimizuar dëmin që u bëjmë atyre, kur kostot e ndryshimit të sjelljes sonë janë jodomethënëse. Në një shkallë më të gjerë, natyrisht, ne gjithashtu e dimë se pyjet dhe format e tjera të bimësisë janë thelbësore për ruajtjen e biodiversitetit, jo vetëm për veten tonë, por edhe për kafshët e tjera

“Çdo ditë, mijëra bimë të pafajshme vriten nga vegjetarianët. Ndihmoni për t'i dhënë fund dhunës. Hani mish”. Këto fjalë, të shkruara muajin e kaluar nga një kasap i Edinburgut në një dërrasë të zezë jashtë dyqanit të tij dhe të shpërndara në një grup vegan në Facebook, çuan në një diskutim të zjarrtë në internet. Disa e dënuan kasapin për përpjekjen për të mjegulluar një vijë të rëndësishme midis qenieve të afta për të vuajtur dhe atyre që nuk janë. Të tjerët e morën si shaka, pasi kasapi provoi të justifikohej. Por shakatë mund të nxjerrin edhe anën serioze.

“Siç e dini se bimët nuk mund të ndjejnë dhimbje?”, - më pyesnin shpesh se kur nuk haja më mish. Në vitin 1975, në botimin e parë të Animal Liberation, unë ofrova dy përgjigje të dallueshme. Së pari, argumentova unë, ne kemi tri arsye të forta për të besuar se shumë kafshë jo-njerëzore, veçanërisht vertebrorët, mund të ndjejnë dhimbje: ata kanë sistem nervor të ngjashëm me tonin; kur u nënshtrohen stimujve që na shkaktojnë dhimbje, ato reagojnë në mënyra të ngjashme me mënyrën se si ne reagojmë kur kemi dhimbje; dhe aftësia për të ndier dhimbje u jep një avantazh të dukshëm evolucionar qenieve në gjendje të largohen nga burimi i dhimbjes. Asnjë nga këto arsye nuk vlen për bimët, pohoja unë, kështu që besimi se ato mund të ndjejnë dhimbje është i pajustifikuar.