Vështrime

Më lehtë deshifrohet kodi i Da Vinçit, sesa qëndrimi i BE-së për “Ballkanin e Hapur”

Deshifrimi i qëndrimit të BE-së për nismën “Ballkani i Hapur” duket sikur deshifrimi i kodit të Da Vinçit. Po të donte BE-ja mund të thotë thjesht se mbështet këtë nismë apo nuk e mbështet. Por nuk po e thotë asnjërën prej këtyre. Prandaj, mund të konstatohet se ajo “edhe mbështet”, edhe “nuk mbështet” këtë nismë. Tipike për BE-në. Për momentin kuptimi më i afërt i së vërtetës është se BE-ja nuk është në favor të nismës së “Ballkanit të Hapur”, përkundër qëndrimeve të komisionarit Verhelyi se ai mbështet këtë nismë

Diplomatët duhet të jenë të shkathtë në shprehjen e qëndrimeve të tyre kur pyeten për diçka delikate. Ata nuk duhet t’i thonë gjërat në mënyrë direkte, por “me rrotulla” siç thotë populli. Kur një diplomat britanik, në një ceremoni të promovimit të një birre në një shtet mesdhetar, ishte pyetur se “sa të mira janë birrat tona” ishte përgjigjur: “Ju keni verëra shumë të mira”. Nuk i kishte ofenduar ata, por e kishte shprehur mendimin se nuk po i pëlqejnë birrat. Sepse pyetja nuk ishte fare për verëra. Në shqip, kësaj i thonë: “Unë për lisa, e ti për fshesa”.

Kështu duken sot përgjigjet e zyrtarëve të BE-së në pyetjen e thjeshtë nëse Bashkimi Evropian e mbështet apo jo nismën “Ballkani i Hapur”. Të gjithë që kanë ndjekur punën e BE-së për votë e kanë të qartë se BE-ja nuk e mbështet këtë nismë. Mendon e ajo është “kidnapim” i gjërave që tashmë ishin duke u bërë përmes nismave të tjera rajonale. Mendon se është një shprehje e pakënaqësisë dhe zhgënjimit personal të kryeministrit të Shqipërisë, Edi Rama, dhe presidentit të Serbisë, Aleksandar Vuçiq. Mendon se ajo është duplikim i panevojshëm i proceseve dhe, mbi të gjitha, se nuk është inkluziv, pasi jo vetëm në simbolikë, por edhe në përmbajtje shkon më shumë në favor të disa shteteve e më pak të disa shteteve të tjera.