Vështrime

Hakimi i tragjedisë së të përbashkëtave

Fjala e javës, për fat të keq, është Omicron. Me një variant tjetër të ri të COVID-19, që dominon titujt e mediave, vëmendja globale mbi çështjet e klimës pas konferencës COP26 të muajit të kaluar po zbehet shpejt. Njerëzimi, në fund të fundit, tenton që të përqendrohet në kërcënimin më të menjëhershëm.

Në më pak se dy vjet, ne kemi parë startupet e bioteknologjisë, kompanitë farmaceutike, institucionet akademike, qeveritë, fondacionet dhe grupet e mendimit të bashkohen për të zhvilluar dhe shpërndarë teste, vaksina dhe trajtime të tjera të fundit për COVID-19. Kjo arritje mahnitëse ndodhi nga prerja e kapanoneve tradicionale organizative dhe sektoriale dhe na kujton se, kur përballemi me një kërcënim të afërt, interesat e ndryshme mund të bashkohen për të hartuar një kurs të ri. Rruga është nisur. Tani duhet që ta ndjekim ashtu që t’i trajtojmë problemet e tjera të të përbashkëtave përpara se ato të bëhen edhe më tragjike

Fjala e javës, për fat të keq, është Omicron. Me një variant tjetër të ri të COVID-19, që dominon titujt e mediave, vëmendja globale mbi çështjet e klimës pas konferencës COP26 të muajit të kaluar po zbehet shpejt. Njerëzimi, në fund të fundit, tenton që të përqendrohet në kërcënimin më të menjëhershëm.

Megjithëkëtë, përgjigjja jonë ndaj pandemisë mund të ofrojë një udhërrëfyes për përballimin e ndryshimeve klimatike. Të dyja krizat përfshijnë një tragjedi klasike të të përbashkëtave, e cila ndodh kur individët shpërfillin mirëqenien e shoqërisë në interes të përfitimit personal. Sidoqoftë, reagimi global ndaj COVID-19 tregoi se disa palë të pangjashme mund të bëhen bashkë, në rrezik të vetë interesave të tyre individuale, me qëllim të përshpejtimit të zhvillimit, testimit dhe shpërndarjes (të paktën në botën e pasur) së suksesshme të vaksinave. Kriza klimatike kërkon një qasje të ngjashme. Shpërndarja e kapitalit për të zbutur ngrohjen globale do të kërkojë një përafrim të miqve të pazakontë në financa, teknologji, aktivizmin social e të drejtësisë dhe më gjerë.