Vështrime

Merkel do t’u mungojë të gjithëve

Si shumë politikanë të tjerë, e shumë njerëz të tjerë, edhe Angela Merkel nuk ka qenë e përsosur. Ka pasur edhe ajo gabime dhe të meta si politikane. Këto ditë po ia numërojnë disa shembuj se si ajo, për të mbrojtur ose interesat e Gjermanisë ose ato të Evropës, ka bërë lëshime ndaj diktatorëve, regjimeve që nuk respektojnë vlerat e demokracisë. Përmendin këtu takimet dhe bisedat me presidentin e Rusisë, Putin, dhe investimet e përbashkëta në gazsjellësin North Stream 2, që shkon kundër interesave të BE-së e në favor të Gjermanisë dhe Putinit. Sepse kjo shkon në kundërshtim të politikës dhe strategjisë së zvogëlimit të varësisë nga Rusia. Por përkundër gjithë mirësisë së saj, edhe nën udhëheqjen e kancelares Merkel interesi gjerman ka qenë mbi të gjitha parimet dhe vlerat. E interesi i Gjermanisë ishte edhe ruajtja e BE-së si një union i fortë. Këtu doli në pah, disa herë, aftësia dhe fuqia e tashmë ish-kancelares gjermane Merkel. Të gjithë liderët e tjerë evropianë, edhe ata që janë në familjet e tjera ideologjike, si liberali Emmanuel Macron apo socialisti Pedro Sanchez, ia pranojnë aftësinë për të balancuar dhe siguruar kompromiset në BE në momentet më të rëndësishme të historisë së saj. Merkel ishte aty për të mbështetur edhe zgjidhje të cilat jo doemos ishin të popullarizuara në opinionin gjerman. Me largimin e saj pak do të ketë liderë të tillë që do të kenë guxim të shkojnë kundër opinionit publik.

Me largimin e Angela Merkelit nga politika, Bashkimi Evropian ka humbur një prej personave që është shquar në gjetjen e kompromisit edhe atëherë kur dukej e pamundur. Vështirë të ketë zëvendësim për Merkelin në këtë pozitë. Për Kosovën do të mbahet mend si kancelare, gjatë mandatit të së cilës Gjermania mbështeti pavarësinë e Kosovës, kundërshtoi fuqishëm ndarjen e Kosovës, për raporte të mira bilaterale, por edhe për dështimin që për Kosovën të sigurojë liberalizimin e vizave apo mbështetje më të fuqishme nga BE-ja

Si shumë politikanë të tjerë, e shumë njerëz të tjerë, edhe Angela Merkel nuk ka qenë e përsosur. Ka pasur edhe ajo gabime dhe të meta si politikane. Këto ditë po ia numërojnë disa shembuj se si ajo, për të mbrojtur ose interesat e Gjermanisë ose ato të Evropës, ka bërë lëshime ndaj diktatorëve, regjimeve që nuk respektojnë vlerat e demokracisë. Përmendin këtu takimet dhe bisedat me presidentin e Rusisë, Putin, dhe investimet e përbashkëta në gazsjellësin North Stream 2, që shkon kundër interesave të BE-së e në favor të Gjermanisë dhe Putinit. Sepse kjo shkon në kundërshtim të politikës dhe strategjisë së zvogëlimit të varësisë nga Rusia. Por përkundër gjithë mirësisë së saj, edhe nën udhëheqjen e kancelares Merkel interesi gjerman ka qenë mbi të gjitha parimet dhe vlerat. E interesi i Gjermanisë ishte edhe ruajtja e BE-së si një union i fortë. Këtu doli në pah, disa herë, aftësia dhe fuqia e tashmë ish-kancelares gjermane Merkel. Të gjithë liderët e tjerë evropianë, edhe ata që janë në familjet e tjera ideologjike, si liberali Emmanuel Macron apo socialisti Pedro Sanchez, ia pranojnë aftësinë për të balancuar dhe siguruar kompromiset në BE në momentet më të rëndësishme të historisë së saj. Merkel ishte aty për të mbështetur edhe zgjidhje të cilat jo doemos ishin të popullarizuara në opinionin gjerman. Me largimin e saj pak do të ketë liderë të tillë që do të kenë guxim të shkojnë kundër opinionit publik.

Me largimin e saj ajo lë një zbrazëtirë në BE, ku është shumë i vogël numri i liderëve të fuqishëm dhe të guximshëm. Janë larguar disa liderë të vjetër, por edhe shumë të rinj. Një prej yjeve të konservatorëve evropianë, të grumbulluar në grupin e Partive Popullore Evropiane, ishte pa dyshim Sebastian Kurz, deri vonë kancelar i Austrisë. Ai tashmë është larguar nga politika në mënyrë jo edhe aq të famshme - për shkak të dyshimeve për konflikt interesi. Para pak vitesh ishte larguar edhe veterani i politikës evropiane, Jean Claude Juncker, më herët edhe ish-paraardhësi i tij në krye të Komisionit Evropian, Jose Manuel Durao Barroso, ish-presidenti i Këshillit Evropian, Herman von Rompoy. Të gjithë këta nga grupi i partive konservatore, demokristiane nga qendra e djathtë.