Vështrime

Kriza e shpenzuar e Perëndimit

Shkalla e mundësisë që Evropa ka humbur u bë e dukshme në Konferencën e fundit të Kombeve të Bashkuara për Ndryshimet Klimatike (COP26) në Glasgow. Si munden liderët e BE-së t'i japin leksione pjesës tjetër të botës për energjinë e rinovueshme kur Gjermania e pasur po ndërton termocentrale me linjit, Franca po dyfishon energjinë bërthamore dhe çdo shtet tjetër anëtar i BE-së i ngarkuar me borxhe të papagueshme është lënë në duart e veta për t'u marrë me transicionin e gjelbër?

Pelerina e argjendtë në renë e zymtë të pandemisë ishte mundësia që i dha Perëndimit për të korrigjuar rrugët. Gjatë vitit 2020, rrezet e dritës shkëlqenin. Bashkimi Evropian u detyrua të mendonte për një bashkim fiskal. Më pas, ndihmoi në largimin e Donald Trumpit nga Shtëpia e Bardhë. Dhe një Marrëveshje e Re e Gjelbër globale papritmas u duk më pak e largët. Më pas erdhi viti 2021 dhe tërhoqi perdet e errësirës.

Javën e kaluar, në rishikimin e saj të stabilitetit financiar, Banka Qendrore Evropiane publikoi paralajmërimin e mbushur me ankth: Evropa po përballet me një flluskë të pasurive të paluajtshme të vetëpërjetësuara dhe të nxitura nga borxhi. Ajo që e bën raportin të rëndësishëm është se BQE-ja e di se kush po e shkakton flluskën: vetë ajo, përmes politikës së saj të lehtësimit sasior (QE) - një term i politikës për krijimin e parave në emër të financuesve. Është e ngjashme me atë që mjekët tuaj ju paralajmërojnë se ilaçi që ju kanë përshkruar mund t’ju vrasë.