Vështrime

Aleksandri në “Botën serbe” të çudirave

Serbia vazhdon glorifikimin e kriminelëve të luftës në Bosnjë-Hercegovinë të shpallur ndërkombëtarisht nga Tribunali i Hagës. Ngjarjet e dy-tri ditëve të fundit në njërën nga rrugët e Beogradit, aty ku ishte i portretizuar murali i kriminelit Ratko Mladiq, na e vërtetojnë këtë gjë. Një grup qytetarësh ishte mbledhur që të protestonte aty për prezencën e këtij murali, ndërsa një pjesë tjetër e qytetarëve po qëndronin dhe protestonin aty për ruajtjen dhe glorifikimin e këtij murali... Deklaratat e presidentit Vuçiq fatkeqësisht janë ato të cilat vazhdojnë mbrojtjen dhe glorifikimin e këtyre figurave. Po si mund të jetë ndryshe - vetë ai ishte pjesëmarrës në këtë pjesë të historisë së turpit serb

Serbia vazhdon glorifikimin e kriminelëve të luftës në Bosnjë-Hercegovinë të shpallur ndërkombëtarisht nga Tribunali i Hagës. Ngjarjet e dy-tri ditëve të fundit në njërën nga rrugët e Beogradit, aty ku ishte i portretizuar murali i kriminelit Ratko Mladiq, na e vërtetojnë këtë gjë. Një grup qytetarësh ishte mbledhur që të protestonte aty për prezencën e këtij murali, ndërsa një pjesë tjetër e qytetarëve po qëndronin dhe protestonin aty për ruajtjen dhe glorifikimin e këtij murali... Deklaratat e presidentit Vuçiq fatkeqësisht janë ato të cilat vazhdojnë mbrojtjen dhe glorifikimin e këtyre figurave. Po si mund të jetë ndryshe - vetë ai ishte pjesëmarrës në këtë pjesë të historisë së turpit serb

Pak më larg shtëpive tona, aty në kufirin ndërmjet Polonisë - shtet ky i Bashkësisë Evropiane dhe Bjellorusisë - shtetit diktatorial dhe satelit të Rusisë, për shkak të refugjatëve sirianë të grumbulluar në pikën kufitare e të cilët kanë dëshirën që të migrojnë për në Evropën Perëndimore, veç sa nuk ka përshkallëzuar një konflikt i armatosur.

Implikimet, po qe se ndodh kjo, do të ishin të mëdha pasi që bëhet fjalë për një shtet anëtar të NATO-s dhe një shteti tjetër satelit rus. Si do të vepronin këto dy superfuqi po qe se do të kishte një përplasje midis këtyre dy shteteve vartëse të tyre në shumë nivele, mbetet të shihet se si do të zhvillohen gjërat në të ardhmen. Njerëzit e pafat sirianë të gjendur në pikën kufitare midis këtyre dy shteteve mund ta paguajnë çmimin më të lartë për të vetmen arsye, sepse janë në kërkim të një sigurie dhe jete më të mirë. Përveç përplasjes, e cila mund të ndodhë në çdo kohë edhe dimri i ashpër i këtyre anëve nuk është aspak në anën e këtyre fatzinjve.