Vështrime

Hafijet dhe mafiet

Nga kabllogramet e mia diplomatike të javës të cilën e lamë pas do ta veçoja rastin e dy agjentëve të Agjencisë Kosovare të Inteligjencës, të cilët me anë të një marrëveshjeje gojore midis prokurorit Sylë Hoxha dhe drejtorit të atëhershëm të AKI-së, Driton Gashi, dy agjentëve u jepet identitet i rrejshëm me të cilin pastaj sikur dëshmitarë të mbrojtur dëshmojnë në procesin gjyqësor të njohur si rasti "Syri i popullit". Për mua ky rast jo vetëm që e rëndon sistemin juridik të vendit, por ai në fakt e shpalos një sistem paralel të instaluar shtetëror, i cili mund të veprojë sipas tekeve të dikujt për të arritur qëllime të caktuara politike. Mos të harrojmë se në atë proces gjyqësor dëshmitar ishte edhe ish-presidenti Thaçi, i cili i akuzoi kryetarin e Vetëvendosjes, Albin Kurti, si dhe Glauk Konjufcën për lidhjet e tyre me organizatën terroriste "Syri i popullit". Qëllimi i fundit ishte që edhe Vetëvendosja të shpallej një organizatë terroriste dhe si e tillë të zhdukej nga faqja e dheut së bashku me eliminimin politik të dy figurave kyç të kësaj lëvizjeje. Qëllimi ishte që me një gur të vriteshin dy zogj

Nga kabllogramet e mia diplomatike të javës të cilën e lamë pas do ta veçoja rastin e dy agjentëve të Agjencisë Kosovare të Inteligjencës, të cilët me anë të një marrëveshjeje gojore midis prokurorit Sylë Hoxha dhe drejtorit të atëhershëm të AKI-së, Driton Gashi, dy agjentëve u jepet identitet i rrejshëm me të cilin pastaj sikur dëshmitarë të mbrojtur dëshmojnë në procesin gjyqësor të njohur si rasti "Syri i popullit". Për mua ky rast jo vetëm që e rëndon sistemin juridik të vendit, por ai në fakt e shpalos një sistem paralel të instaluar shtetëror, i cili mund të veprojë sipas tekeve të dikujt për të arritur qëllime të caktuara politike. Mos të harrojmë se në atë proces gjyqësor dëshmitar ishte edhe ish-presidenti Thaçi, i cili i akuzoi kryetarin e Vetëvendosjes, Albin Kurti, si dhe Glauk Konjufcën për lidhjet e tyre me organizatën terroriste "Syri i popullit". Qëllimi i fundit ishte që edhe Vetëvendosja të shpallej një organizatë terroriste dhe si e tillë të zhdukej nga faqja e dheut së bashku me eliminimin politik të dy figurave kyç të kësaj lëvizjeje. Qëllimi ishte që me një gur të vriteshin dy zogj

Nga kabllogramet e mia diplomatike të javës së cilën e lamë pas do ta veçoja rastin e dy agjentëve të Agjencisë Kosovare të Inteligjencës, të cilët me anë të një marrëveshjeje gojore midis prokurorit Sylë Hoxha dhe drejtorit të atëhershëm të AKI-së, Driton Gashi, dy agjentëve u jepet identitet i rrejshëm me të cilin pastaj sikur dëshmitarë të mbrojtur dëshmojnë në procesin gjyqësor të njohur si rasti "Syri i popullit". Për mua ky rast jo vetëm që e rëndon sistemin juridik të vendit, por ai në fakt e shpalos një sistem paralel të instaluar shtetëror, i cili mund të veprojë sipas tekeve të dikujt për të arritur qëllime të caktuara politike. Mos të harrojmë se në atë proces gjyqësor dëshmitar ishte edhe ish-presidenti Thaçi, i cili i akuzoi kryetarin e Vetëvendosjes Albin Kurti, si dhe Glauk Konjufcën për lidhjet e tyre me organizatën terroriste "Syri i popullit". Qëllimi i fundit ishte që edhe Vetëvendosja të shpallej një organizatë terroriste dhe si e tillë të zhdukej nga faqja e dheut së bashku me eliminimin politik të dy figurave kyç të kësaj lëvizjeje. Qëllimi ishte që me një gur të vriteshin dy zogj.

Ky rast assesi nuk bën që të lejohet të bjerë në harresën e shoqërisë e sidomos në harresën e sistemit ligjor të Republikës së Kosovës. Po qe se vërtetohet se e ka pasur këtë rrjedhje të ngjarjeve, ky në fakt do të ishte skandali më i madh në shtetin e Kosovës i cili implikon sistemin e drejtësisë, inteligjencën, si dhe politikanët në pozitat kyç shtetërore. Ky rast eklatant është shpjegimi më i mirë i mundshëm për shpjegimin e nocionit "kapje e shtetit".