Vështrime

Versioni i ri i bashkëpunimit global

Një kontratë e re sociale globale për t’i trajtuar varfërinë, pabarazinë në rritje dhe përkeqësimin e krizës klimatike do të kërkojë përfshirjen e shoqërisë civile dhe sekretari i përgjithshëm i OKB-së, António Guterres, ka të drejtë të theksojë rolin e saj në arritjen e solidaritetit më të madh ndërkombëtar

Një kontratë e re sociale globale për t’i trajtuar varfërinë, pabarazinë në rritje dhe përkeqësimin e krizës klimatike do të kërkojë përfshirjen e shoqërisë civile dhe sekretari i përgjithshëm i OKB-së, António Guterres, ka të drejtë të theksojë rolin e saj në arritjen e solidaritetit më të madh ndërkombëtar

Bota përballet me një sërë kërcënimesh serioze – nga nacionalizmi ekstrem, konkurrenca e fuqive të mëdha deri te pabarazia në rritje – që po e pengojnë komunitetin ndërkombëtar të punojë bashkë për të zgjidhur sfida të tjera komplekse, si shpërndarja e vaksinave për COVID-19 dhe ritmin e përshpejtuar të ndryshimit klimatik. Mirëpo, krizat globale kërkojnë zgjidhje globale dhe me raportin e tij të shumëpritur “Agjenda jonë e Përbashkët”, sekretari i përgjithshëm i OKB-së, António Guterres, ka përmendur një vizion të ri për bashkëpunimin shumëpalësh.

E shkruar në kuadër të angazhimeve të miratuara në Asamblenë e Përgjithshme të 75-të të OKB-së vitin e kaluar, “Agjenda jonë e Përbashkët” është një thirrje e qartë për qeverisje globale më të mirë dhe më gjithëpërfshirëse – lloji i nevojshëm për të ndërtuar një të ardhme më të gjelbër, më të barabartë dhe më të sigurt. E pazakontë në gjatësi, substancë dhe hapësirë ​​për një raport të OKB-së, ofron një sërë idesh premtuese për një strategji të guximshme, por pragmatike, për transformim.