Vështrime

Gjuha e ekstremit që përjashton shumicën

Veshi i pasagjerit deri më tani ishte kështu i mësuar: “Zonja dhe zotërinj, mirë se vini në bordin e kompanisë ‘Swiss’. Fluturimi ynë për në Prishtinë zgjat...”. Në të ardhmen kjo përshëndetje nuk do të dëgjohet më. Ekipi i avionit do t’i përshëndesë pasagjerët me “përshëndetje gjinoro-neutrale”, për shembull “Mirëmbrëma”, “Mirëdita” ose “Mirë se vini në bord”. Kompania ajrore gjermane “Lufthansa” dhe ajo zvicerane “Swiss” kanë vendosur ta heqin përshëndetjen “zonja dhe zotërinj”. Pse? Sepse gjoja kjo përshëndetje nuk i përfshinë edhe ata që s’ndihen as burrë, as grua. Ky është triumfi i radhës i grupeve që ndjekin interesa partikulare dhe kështu përjashtojnë shumicën, në mbrojtje të pakicave që nuk duan të identifikohen as si burrë, as si grua. Numri i këtyre njerëzve është tmerrësisht i vogël dhe mund të ndodhë që në 99 për qind të fluturimeve të mos jetë asnjë njeri që s’ndihet as burrë, as grua, por këta prapë ia imponojnë shumicës vullnetin e tyre.

Kompania ajrore gjermane “Lufthansa” dhe ajo zvicerane “Swiss” nuk do t’i përshëndesin më pasagjerët me “zonja dhe zotërinj”. Pse? Sepse gjoja kjo përshëndetje nuk i përfshinë edhe ata që s’ndihen as burrë, as grua. Mbi çmendurinë e barazisë të ndjekur nga grupet e interesave partikulare

Veshi i pasagjerit deri më tani ishte kështu i mësuar: “Zonja dhe zotërinj, mirë se vini në bordin e kompanisë ‘Swiss’. Fluturimi ynë për në Prishtinë zgjat...”. Në të ardhmen kjo përshëndetje nuk do të dëgjohet më. Ekipi i avionit do t’i përshëndesë pasagjerët me “përshëndetje gjinoro-neutrale”, për shembull “Mirëmbrëma”, “Mirëdita” ose “Mirë se vini në bord”. Kompania ajrore gjermane “Lufthansa” dhe ajo zvicerane “Swiss” kanë vendosur ta heqin përshëndetjen “zonja dhe zotërinj”. Pse? Sepse gjoja kjo përshëndetje nuk i përfshinë edhe ata që s’ndihen as burrë, as grua. Ky është triumfi i radhës i grupeve që ndjekin interesa partikulare dhe kështu përjashtojnë shumicën, në mbrojtje të pakicave që nuk duan të identifikohen as si burrë, as si grua. Numri i këtyre njerëzve është tmerrësisht i vogël dhe mund të ndodhë që në 99 për qind të fluturimeve të mos jetë asnjë njeri që s’ndihet as burrë, as grua, por këta prapë ia imponojnë shumicës vullnetin e tyre.

Është e vetëkuptueshme se askush nuk duhet të diskriminohet. Aq më tepër nuk guxon të diskriminohet dikush për shkak të identitetit gjinor, seksual e të çfarëdollojshëm. Por, shembulli i heqjes së përshëndetjes “zonja dhe zotërinj” tregon se si beteja për barazi mund të shndërrohet në absurditet. Qe një shembull: në Lojërat Olimpike në Tokio si peshëngritëse do të marrë pjesë Laurel Hubbard. Ajo dikur ka qenë burrë, kur ishte më e re merrte pjesë në gara si burrë, por në moshën 30-vjeçare vendosi ta ndërrojë gjininë. Kjo është e drejtë e saj. Por, tani si 43-vjeçare ajo merr pjesë në gara si grua, ndonëse biologjikisht është burrë dhe, rrjedhimisht, fizikisht ka përparësi ndaj grave.