Vështrime

Për drejtësinë dhe çlirimin

Është për çdo kritikë dështimi i gjithë një shoqërie për t'i mbledhur faktet dhe dëshmitë e të gjitha krimeve që kanë ndodhur në Kosovë. Qe 22 vjet dëgjojmë se në Kosovë ka rreth 13 mijë të vdekur; rreth 100 mijë shtëpi të djegura; që kanë ndodhur rreth 400 masakra. E vetmja gjë që dihet sagllam është numri i veteranëve që marrin pensione, porse edhe kur duhet folur për ushtarët e UÇK-së, do të thuhet se kanë qenë diku rreth 25 mijë...

Është për çdo kritikë dështimi i gjithë një shoqërie për t'i mbledhur faktet dhe dëshmitë e të gjitha krimeve që kanë ndodhur në Kosovë. Qe 22 vjet dëgjojmë se në Kosovë ka rreth 13 mijë të vdekur; rreth 100 mijë shtëpi të djegura; që kanë ndodhur rreth 400 masakra. E vetmja gjë që dihet sagllam është numri i veteranëve që marrin pensione, porse edhe kur duhet folur për ushtarët e UÇK-së, do të thuhet se kanë qenë diku rreth 25 mijë...

Quo Vadis, Aida? dështoi ta fitonte “Oskarin” për filmin më të mirë në gjuhë të huaj, porse përfundimisht, po ta kishte fituar do ta kishte të merituar. Përshkrimi absolutisht rrëqethës për masakrën më të madhe që ka njohur Evropa që nga Lufta e Dytë Botërore, edhe pse në film nuk ka asnjë pikë gjaku e as pamje masive kufomash, u paketua mjeshtërisht nga regjisorja Jasmilla Zhbaniq.

Nuk u shpërblye me statujë, porse populli i regjisores u "shpërblye" me një aktgjykim njëmend historik, që e vërtetonte dënimin me burgim të përjetshëm të gjeneralit kriminel serb, Ratko Mlladiq, për shkak se u shpall fajtor për gjenocid dhe krime të luftës.