Vështrime

Europa zdaj, zotëri Jansha!

Është vështirë, përnjëmend, t’i përmbahesh ndjenjës se “non-paperi” rreth ripërcaktimit të vijave kufitare, eliminimit apo krijimit të shteteve të reja në Ballkanin Perëndimor, përmbajtja autentike e të cilit, sipas të gjitha gjasave, është bërë e ditur para dy apo tri ditësh, paraqet përmbledhjen më të keqe të mundshme për të ardhmen e afërt të Ballkanit Perëndimor.

Ka pak rëndësi nëse z. Janez Jansha, kryetar i Qeverisë së Sllovenisë, është hartuesi i “non-paperit” famëkeq, për të cilin po gumëzhihet nëpër mediat rajonale apo është vetëm postieri që na sjell lajme shumë të shëmtuara ose, nëse krejt këtë, të mos e përjashtojmë edhe këtë si opsion, dikush tjetër ia ka imponuar... Përmbajtja e këtij “dokumenti që nuk është dokument” e paralajmëron një spirale të re të telasheve historike, shpërbërjeve dhe prapangecjeve civilizuese në territoret tona

Është vështirë, përnjëmend, t’i përmbahesh ndjenjës se “non-paperi” rreth ripërcaktimit të vijave kufitare, eliminimit apo krijimit të shteteve të reja në Ballkanin Perëndimor, përmbajtja autentike e të cilit, sipas të gjitha gjasave, është bërë e ditur para dy apo tri ditësh, paraqet përmbledhjen më të keqe të mundshme për të ardhmen e afërt të Ballkanit Perëndimor.

Ata që e konceptuan dhe e lansuan këtë dokument – dhe përshtypje jona është se kryeministri slloven, Janez Jansha, me apo pa qëllim, është aty njëfarë zyrtari i PR-it, i cili e njofton fqinjësinë ballkanase se çfarë mendohet për to në adresa zyrtarisht të panjohura, por pak a shumë të kuptueshme, njëra prej të cilave është në fqinjësinë tonë (për disa në fqinjësi të menjëhershme, për të tjerët në afërsi e për të tretët, vetëm afër) – nuk e çajnë fort kokën për asnjërin prej standardeve evropiane, vlerave, kushteve dhe procedurave për maratonën drejt anëtarësimit në Bashkimin Evropian.