Vështrime

Ndryshimi i kufijve në Ballkan është tentim i Beogradit për të realizuar qëllimet e Milosheviqit

Pa marrë parasysh se a ekziston apo jo në formën e shkruar “non-paperi” i kryeministrit të Sllovenisë, Janez Jansha, për atë që përflitet si “idetë e përmbylljes së shpërbërjes së ish-Jugosllavisë”, nuk ka dyshim se idetë ekzistojnë dhe ato po qarkullojnë përsëri në nivele shumë të larta në Bashkimin Evropian dhe në shtetet e rëndësishme anëtare. Nga bisedimet joformale me shumë diplomatë të vendeve të BE-së kemi fituar përshtypjen se “askush nuk e ka parë dokumentin”, por shumica prej tyre besojnë se ajo që ka dalë në media “është në masë të madhe në përputhje me atë që flet nëpër takime me kolegë kryeministri i Sllovenisë, Janez Jansha”.

Pa marrë parasysh se kush e paraqet idenë, në “non-paper” apo në tryezë, ndryshimi i kufijve në Ballkan si ide e ka burimin në Beograd. Qëllimi nuk është të bashkohen shqiptarët apo kroatët në shtete më të mëdha, por të konsiderohet pavarësia e Kosovës si “ndryshim i kufijve” dhe të thyhet parimi që është mbajtur deri tash, se të gjitha shtetet e krijuara në territorin e ish-Jugosllavisë janë krijuar në kufijtë që i kanë pasur si njësi të ish-Federatës së shpërbërë, për fat të keq përmes luftërave të përgjakshme, krimeve dhe gjenocidit. Kjo ide del tash, pasi qarqet që e promovojnë po përgatiten për periudhën pas kancelares Merkel. Dhe ato qarqe në BE janë shumë më të mëdha sesa që mendohet në opinion

Pa marrë parasysh se a ekziston apo jo në formën e shkruar “non-paperi” i kryeministrit të Sllovenisë, Janez Jansha, për atë që përflitet si “idetë e përmbylljes së shpërbërjes së ish-Jugosllavisë”, nuk ka dyshim se idetë ekzistojnë dhe ato po qarkullojnë përsëri në nivele shumë të larta në Bashkimin Evropian dhe në shtetet e rëndësishme anëtare. Nga bisedimet joformale me shumë diplomatë të vendeve të BE-së kemi fituar përshtypjen se “askush nuk e ka parë dokumentin”, por shumica prej tyre besojnë se ajo që ka dalë në media “është në masë të madhe në përputhje me atë që flet nëpër takime me kolegë kryeministri i Sllovenisë, Janez Jansha”.

Dhe se “idetë e tilla janë ende gjallë dhe ato po përforcohen tash kur po pritet largimi nga politika i kancelares gjermane Angela Merkel”.