Vështrime

A po bëhet gati MPJ-ja për hapjen e ambasadës në Jerusalem?

Tani, pasi që bota mori frymë me fitoren e Bidenit në zgjedhjet presidenciale amerikane, menjëherë u panë reagimet pozitive dhe negative të shtetarëve në Ballkan dhe në Lindjen e Mesme, ku pritet të ndiqet një qasja e re që ka të bëjë me disa regjime “të lazdruara” antidemokratike, si dhe me zgjedhjen e disa problemeve rajonale, sikurse midis Kosovës e Serbisë, sikurse midis izraelitëve e palestinezëve. Kuptohet, fitorja e Bidenit është një plus i madh për Kosovën në këto ditë kritike, pasi që krerët e UÇK-së paraqiten në Hagë me akuza për krime të luftës, sepse qëndrimi i Bidenit për “pavarësinë e pakthyeshme” të Kosovës është një garanci për të ardhmen. Nga ana tjetër, Bideni mbajti gjithnjë qëndrimin për zgjidhjen e konfliktit palestinezo-izraelit në bazë të parimit “dy shtete” për dy popujt.

Tani, pasi që bota mori frymë me fitoren e Bidenit në zgjedhjet presidenciale amerikane, menjëherë u panë reagimet pozitive dhe negative të shtetarëve në Ballkan dhe në Lindjen e Mesme, ku pritet të ndiqet një qasja e re që ka të bëjë me disa regjime “të lazdruara” antidemokratike, si dhe me zgjedhjen e disa problemeve rajonale, sikurse midis Kosovës e Serbisë, sikurse midis izraelitëve e palestinezëve. Kuptohet, fitorja e Bidenit është një plus i madh për Kosovën në këto ditë kritike, pasi që krerët e UÇK-së paraqiten në Hagë me akuza për krime të luftës, sepse qëndrimi i Bidenit për “pavarësinë e pakthyeshme” të Kosovës është një garanci për të ardhmen. Nga ana tjetër, Bideni mbajti gjithnjë qëndrimin për zgjidhjen e konfliktit palestinezo-izraelit në bazë të parimit “dy shtete” për dy popujt.

Me qasjen e Trumpit ndaj “konfliktit 400-vjeçar” midis Kosovës e Serbisë, në “Marrëveshjen historike” kishte më pak zgjedhje politike e më shumë “zotime” për Mini-Shengenin ballkanik, si dhe qëndrime të tjera që i shërbenin fushatës zgjedhore të Trumpit, sikurse vendosja e ambasadave të Kosovës dhe të Serbisë në Jerusalem. Siç dihet, Trumpi kishte premtuar në fushatën e tij më 2016 për transferimin e Ambasadës Amerikane nga Tel Avivi në Jerusalem dhe e zbatoi atë premtim më 2018, përkundër vendimeve të Kombeve të Bashkuara që nuk e njohin “Jerusalemin e unisuar” (pra me Jerusalemin e vjetër ose lindor) si kryeqytet të Izraelit. Kështu, gjatë mandatit të tij, Trumpi arriti të joshte edhe dy shtete – Guatemalën dhe Paraguain – t’i transferojnë ambasadat e tyre në Jerusalem, kurse Paraguai e ktheu përsëri ambasadën e vet në Tel Aviv para tre muajsh.