Vështrime

Ballkanizimi i Procesit të Berlinit

Më 10 nëntor, Sofja do të jetë nikoqire e samitit të gjashtë të “Procesit të Berlinit”; të parit të bashkëkryesuar nga një shtet anëtar i BE-së (Bullgaria) dhe një kandidati ballkanik (Maqedonia e Veriut). Synimi i kancelares Merkel, që nga viti 2014, kur në 100-vjetorin e shpërthimit të Luftës së Parë Botërore e kishte iniciuar këtë nismë, ishte që ballkanasit të mësonin nga pësimet e luftës për ta parandaluar përsëritjen e saj. Pra, që përmes bashkëpunimit t’i tejkalonin armiqësitë historike. Mirëpo, samiti duket se është nën hijen e kontesteve të shekullit të kaluar. Jo vetëm midis vetë shteteve ballkanike (Kosovë-Serbi), por edhe midis atyre dhe shteteve anëtare të BE-së (Bullgari-Maqedoni e Veriut dhe Greqi-Shqipëri). Nga Ballkani ende nuk janë shpërndarë retë e luftës. Kur u mendua se rajoni u demilitarizua, një rimilitarizim po ngre kokë. Lufta dhe paqja mbeten ende aktuale në Ballkan, me ligje të luftës, me paqe të papërfunduar e me paqe të padrejta.

1.