Vështrime

Lufta e ardhshme civile?

Kryeqyteti amerikan është më i tensionuar tani se mbase kurdoherë më parë, qysh prej natës së nisjes së Luftës Civile më 1860. Qyteti ishte pa dyshim përplot tensione gjatë Watergates. Por sado që Richard Nixoni e vuri në sprovë sistemin kushtetues, si një avokat që shërbeu në Qeveri për dekada, ai e kuptoi se ekzistojnë disa kufij që asnjë president nuk guxon t’i shkelë. Dhe tani, pasi presidenti Donald Trump, Zonja e Parë dhe një këshilltar i lartë rezultuan pozitivë në testet për COVID-19, në Washington shpërfaqen shumë më tepër paqartësi se gjatë gjithë kujtesës kolektive.

Një gjë lidhur me presidentin është tani më e qartë se kurrë: me qëllim që ta përjetësojë mbetjen e tij në pushtet, Trumpi po e vë në sprovë Kushtetutën, dhe madje në mënyra të pashembullta

Kryeqyteti amerikan është më i tensionuar tani se mbase kurdoherë më parë, qysh prej natës së nisjes së Luftës Civile më 1860. Qyteti ishte pa dyshim përplot tensione gjatë Watergates. Por sado që Richard Nixoni e vuri në sprovë sistemin kushtetues, si një avokat që shërbeu në Qeveri për dekada, ai e kuptoi se ekzistojnë disa kufij që asnjë president nuk guxon t’i shkelë. Dhe tani, pasi presidenti Donald Trump, Zonja e Parë dhe një këshilltar i lartë rezultuan pozitivë në testet për COVID-19, në Washington shpërfaqen shumë më tepër paqartësi se gjatë gjithë kujtesës kolektive.

Kriza joshëndetësore, me të cilën ballafaqohen tani Shtetet e Bashkuara të Amerikës, është se Trumpi nuk i kupton kufijtë. Ka indikacione të qarta madje se ai edhe e anashkalon, e lëre më ta respektojë rendin kushtetues të Amerikës, mbijetesa e së cilës varet prej asaj nëse atyre të cilëve u është besuar pushteti tregojnë vetëpërmbajtje.