Vështrime

Në vend të forcimit Kosova po e dobëson shtetësinë e saj

Pse është normale që shteti i Serbisë të organizojë zgjedhje në territorin e Kosovës, duke e konsideruar territor të vetin? Pse është normale që Kosova të heqë tarifat, të heqë reciprocitetin dhe të premtojë se nuk do të kërkojë anëtarësim në organizatat ndërkombëtare, e Serbia asgjë? Asgjë nga këto nuk është normale. Por as Kosova nuk është ende shtet normal. Edhe po të mos ishte rrëzuar Qeveria e udhëhequr nga Vetëvendosje, as ajo nuk do të kishte pasur mundësi t’i ndalonte zgjedhjet e Serbisë në Kosovë. Por Qeveria së paku është dashur të thoshte se nuk pajtohet me zhvillimin e atyre zgjedhjeve, dhe “miqtë ndërkombëtarë” ta dinë se Kosova me vullnetin e vet nuk e vë në dyshim shtetësinë e saj. Më mirë të pranosh se je i pafuqishëm sesa të pajtohesh me mohimin e shtetësisë

Kanë kaluar shumë vjet prej kur Kosova kishte pranuar që emri i saj të shkruhej me asteriks dhe fusnotë. Në atë kohë kisha një debat me një diplomat evropian i cili i njeh jashtëzakonisht mirë Kosovën dhe rajonin, si dhe politikën e BE-së ndaj rajonit. Në fund, pasi në asnjë mënyrë nuk e pranoja se Kosova duhet të pajtohet me një gjë të tillë, e pyeta: “A do të kishte pranuar ti që emri i shtetit tënd të përmendet në mënyrë të tillë?”. Dhe ai u përgjigj: “JO. Unë sikur të isha në pozitën e një përfaqësuesi të Kosovës me siguri nuk do ta kisha pranuar me vullnet një gjë të tillë. Por unë tash jam në një pozitë nga e cila duhet të kërkoj nga Kosova që të pranojë një gjë të tillë”. Kjo është tipike për diplomatë të BE-së. Është tipike për secilin diplomat. Që të kërkojnë atë që është detyra e tyre e jo atë që ata mendojnë se është e drejtë apo jo, e mirë apo jo.