Tech

“Fugaku”, superkompjuteri japonez më i shpejtë në botë

 

Tokio, 23 qershor - Superkompjuteri japonez “Fugaku”, i zhvilluar nga Instituti publik i Kërkimeve “Riken” në partneritet me kompaninë japoneze të informatikës “Fujitsu”, fitoi çmimin si superkompjuteri më i shpejtë në botë, njoftoi sot instituti.

“Fugaku” kryesoi renditjen e fundit në faqen e specializuar Top500, duke hequr nga froni superkompjuterin amerikan “Summit”, i zhvilluar nga “IBM” dhe i instaluar në Laboratorin kombëtar të Fizikës Bërthamore në Oak Ridge, Tenesi.