Storie suksesi

Tony Jeton Selimi

Më pëlqen të dërgoj miqtë dhe klientët e mi atje, më pëlqen të vizitoj varret e prindërve të mi, të takohem me miqtë dhe familjen, të udhëtoj në vende të ndryshme si Ohër, Mavrovë, Shkup, Kratovë, Manastir, Strugë dhe të shijoj kënaqësitë e kuzhinës të ofruara pa marrë parasysh ku unë udhëtoj derisa jam atje për vizitë.

1. Në cilin vit keni mërguar?

Unë migrova në Londër në vjeshtën e vitit 1990

2. Çfarë ju kujtohet më së shumti nga fillesat e jetës në botën perëndimore?

Ka kaq shumë gjëra që mbaj mend për fillimin e jetës sime të re në Mbretërinë e Bashkuar. Për muaj me radhë po jetoja i pastrehë, mezi mbijetoja dhe qaja për atë që më ndodhi mua dhe njerëzve që doja në fillim të luftës civile. Kam përjetuar një humbje të identitetit, duke u ndjerë i vetmuar pa askënd për të kërkuar ndihmë dhe po bëja çdo punë që mund të gjeja për të më ndihmuar të qëndroja gjallë.

3. Si ka rrjedhur integrimi juaj dhe në çfarë vështirësi keni hasur?

Në fillim, ishte një mision i pamundur. Pse? Sepse arrita në Londër me një çantë shpine të vogël dhe 250 DM (marka gjermane). Nëna ime kishte marrë hua për të më ndihmuar të mbijetoja për disa javë. Vështirë e flisja gjuhën angleze, dhe me jo shumë para, nuk mund të paguaja për arsimimin tim, të kisha çati mbi kokë ose të isha në gjendje të bëja gjëra themelore që shumica e njerëzve i konsiderojnë si të mirëqena. Ndërsa po prisja të zgjidhej statusi im i refugjatit, unë bëra atë që kam bërë gjithmonë. Kam bërë sa më shumë punë për të kursyer para, për të gjetur një shtëpi për të jetuar dhe për të paguar arsimimin tim të lartë dhe universitar. Gjithçka që po përjetoja ishte shumë e ndryshme nga jeta që kam pasur dikur në ish-Jugosllavi. Unë duhej të mbaja katër punë për të paguar për të diplomuar në një nga katër universitetet kryesore të shkencës dhe inxhinierisë në Mbretërinë e Bashkuar, University College London (UCL). Sapo u diplomova, derisa ngjitesha në shkallët e korporatave, u përballa me racizëm, ngacmues dhe pabarazi në pagesat e pagave, ngritjet në detyrë dhe mundësitë e punës. Lista vazhdon dhe vazhdon, njerëzit mund të lexojnë më shumë në librat e mi bestseller.

4. Çfarë lidhjesh mbani me atdheun dhe ç’rëndësi ka ai në jetën tuaj?

Siç thonë, nuk ka vend si shtëpia, dhe Republika e Maqedonisë Veriore, dhe në veçanti qyteti im i lindjes Gostivar, kanë një vend të veçantë në zemrën time. Është vendi ku kam lindur, ku jetojnë shumë familje dhe miq, është vendi ku kam shumë nga kujtimet e mia të fëmijërisë dhe ku filloi udhëtimi që më çoi të bëhem i njohur globalisht. Më pëlqen të dërgoj miqtë dhe klientët e mi atje, më pëlqen të vizitoj varret e prindërve të mi, të takohem me miqtë dhe familjen, të udhëtoj në vende të ndryshme si Ohër, Mavrovë, Shkup, Kratovë, Manastir, Strugë dhe të shijoj kënaqësitë e kuzhinës të ofruara pa marrë parasysh ku unë udhëtoj derisa jam atje për vizitë.

5. Sa herë në vit mesatarisht vizitoni vendlindjen?

Globalisht, unë udhëtoj nëpër botë duke folur, këshilluar, trajnuar dhe mësuar metodat, mjetet dhe parimet e mia për të transformuar arsimin, biznesin, kujdesin shëndetësor, udhëheqjen dhe institucionet qeveritare, pra pozitivisht. Si rezultat, vizitat e mia në Maqedoni ndryshojnë dhe varen nga fakti nëse kam një klient, biznes apo angazhime mediatike në TV, ndonjëherë shkoj dy herë, dhe herë të tjera katër herë në vit.

6. Sa ka ndryshuar vendlindja sipas përshtypjes suaj?

Sa herë që e vizitoj, vërej kaq shumë ndryshime, si ato negative, ashtu edhe ato pozitive. Aeroporti është më i mirë, rrugët janë më të mira, çështjet e të drejtave të njeriut po trajtohen gjithnjë e më shumë, ka qendra tregtare moderne, restorante të shkëlqyera, vende për t'u vizituar, aktivitete dhe shërbime që nuk ishin atje. Është mirë të shohim lëvizje në trajtimin e çështjeve të tilla si shërbimet publike si shëndetësia, institutet arsimore, të moshuarit, mungesa e diversitetit nëpër kompani dhe burimet njerëzore, LGBTQ, Gjinia dhe barazia ndër-kulturore, në martesë, si dhe diskriminimi që ndodh si rezultat.

7. Çfarë ju mungon më së shumti nga vendlindja në mërgim?

Më ka marrë malli për të shkuar në byrektore në mëngjes, për të shijuar lindjen e diellit në kopshtin tim, për të vizituar prindërit dhe gjyshërit e mi në vendin e pushimit, për të shkuar në Leunovo, vendlindjen e nënës time dhe duke shijuar liqenin e Mavrovës, dhe për të gjitha që vendet Shkupi, Ohri, Struga dhe vende të tjera të bukura në Maqedoni duhet të ofrojnë.

8. Mendoni të ktheheni një ditë për të jetuar në vendlindje?

Absolutisht.

9. Na e përshkruani më gjerësisht angazhimin tuaj profesional?

Unë jam i njohur globalisht si një nga konsulentët më kryesorë ne fushën e zhvillimit personal dhe performancës së biznesit, dhe #1 Autori më i shitur i shumë librave i specializuar në sjelljen njerëzore, lidershipin, njohjen dhe psikologjinë e shëndetit, pasurisë dhe suksesit.

Unë udhëtoj në gjithë boten për të ndihmuar njerëzit nga të gjithë sektorët e tregut dhe profesionet që të gjejnë zgjidhje për problemet e tyre personale, profesionale dhe të biznesit për të arritur përsosmëri në të gjitha fushat kritike të jetës; Shpirtërore, Mendore, Emocionale, Fizike, Afarizëm, Para, Marrëdhënie dhe Dashuri.

Unë siguroj përgjigje për pyetjet dhe zgjidhjet praktike për sfidat e jetës përmes konsultimeve, bisedave, trajnimet, seminareve dhe trajnimeve të ndryshme.

Si ekspert në fushën time, unë jam thirrur nga udhëheqës nga të gjitha sferat e jetës, duke përfshirë presidentë, deputetë, atletë, Dr., shkencëtarë të famshëm, sipërmarrës dhe CEO të kompanive të tilla si Microsoft, SAP, Santander, E&Y dhe Deutsche Bank për t'i ndihmuar ata të arrijnë hapa kuantikë në produktivitetin e lidershipit, performancës e biznesit, duke krijuar një kulturë të shëndetshme, të pasur dhe kuptimplote dhe duke përmbushur vlerat e tyre autentike.

Unë jam themeluesi i TJS Cognition Ltd, kompani trajnimi, mentorimi dhe konsultime private dhe biznesit i përkushtuar për të frymëzuar burra dhe gra të të gjitha kombësive, besimeve dhe ngjyrave për t'u bërë zotër të disiplinuar të vetvetes dhe udhëheqës të përkushtuar që frymëzojnë të tjerët, të zgjojnë mençurinë dhe dashurinë e tyre të pafund të lindur.

Image

Me librat e mi bestseller dhe fitues të çmimeve “A Path to Wisdom”, “#Loneliness”, “The Unfakeable Code®”, angazhime në fjalimet publike, seminare dhe punëtori, revista, dokumentarit fitues të çmimeve “Living My Illusion” dhe mbi 700 paraqitje në TV/Radio duke përfshirë ABC, NBC, CBS, FOX dhe bashkëpunëtorët e tyre, unë kam ndikuar në jetën e mbi njëqind milionë njerëzve.

Image

Puna ime transformuese globale dhe një mision për të ndikuar pozitivisht në jetën e një miliard njerëzve u njoh nga London SME Awards, duke më zgjedhur mua si fitues si sipërmarrësi më vizionar 2020.

Unë jam i njohur për t’i lënë klientët e mi duke u ndjerë të fuqishëm, të bazuar, të ekuilibruar, të frymëzuar dhe të denjë për një miliard.

10. Sipas mendimit tuaj, çfarë duhet të bëjnë institucionet për mërgatën?

Çdo biznes, institucion dhe person që jeton në Republikën e Maqedonisë Veriore mund të bëjë kaq shumë për të lidhur, mbështetur dhe përfshirë njerëzit e saj në diasporë në formësimin e të ardhmes së vendit tonë, për të trajtuar çështjet në rritje duke përdorur dhe shfrytëzuar ekspertizën e gjerë që njerëzit tanë në diasporë kanë. Ata mund të thjeshtojnë rinovimin e dokumenteve të identitetit, duke u përfshirë në zgjedhje përmes një aplikacioni, një portal për diasporën, të promovojnë bizneset e atyre që jetojnë në diasporë, të krijojnë kushte të preferuara për sipërmarrës të tillë si unë për të investuar në Maqedoni, adresimin e ekstremizmit dhe se është e sigurt për të gjithë, pavarësisht nga sfondi i tyre, të jenë në gjendje të kontribuojnë në mënyrë të barabartë, të lidhin bordin e turizmit dhe biznesit me ekspertë të tillë si unë që sjellin klientë të huaj për të shpenzuar para dhe mbështetur ekonominë lokale.