Sport

Diego Maradona: Zoti i Napolit

Diego Maradona: Zoti i Napolit
Fotot: AP
 

Buenos Aires, 26 nëntor (Goal.com) – Disa çifte thjesht janë të dedikuara të jenë së bashku. Askush më shumë se Diego Armando Maradona dhe SSC Napoli. Kjo ishte një marrëdhënie që i kishte të gjitha. Çdo emocion dhe ndjenjë të mundshme. Kishte një gëzim dhe përkushtim të shfrenuar. Kishte besim dhe shpresë. Kishte kaq shumë ngritje të lumtur, por edhe disa ulje shqetësuese. Por, mbi të gjitha, ekzistonte dashuria e pakushtëzuar që - 35 vjet nga takimi i tyre i parë së bashku - nuk është lëkundur kurrë. Nga dita e parë, Diego u ndje menjëherë si në shtëpinë e tij në Napoli.

Ai ishte rritur në varfëri ekstreme në Villa Fiorito, një qytet i mbipopulluar në periferi të Buenos Airesit. Ndërsa, filmi i shumëpritur i Asif Kapadias për Maradonan - 14 qershor në Mbretërinë e Bashkuar dhe 25 korrik në Australi - tregon me detaje grafike, nuk kishte ujë të pastër, as rrugë të asfaltuara dhe banorët e varfër u desh të punonin gjatë gjithë kohës vetëm për të mbijetuar. Babai murator i Maradonës, Don Diego, shkonte për të punuar në 04:00 të mëngjesit çdo ditë dhe, sipas fjalëve të djalit të tij, “arriti në shtëpi i vdekur”. Maradona do të rrinte përkrah të varfërve dhe të shtypurve gjatë gjithë jetës së tij. Ish-klubi i tij - dhe ai i zemrës së tij në Argjentinë - Boca Juniors, ishte ekipi i klasës punëtore që luftoi kundër ekipit të klasës së pasurve, River Plates. Gjatë dy vjetëve të tij në Barcelonën e egër separatiste të Spanjës, ai ishte bërë të ndihej i dëbuar, i quajtur nga vendasit si “Sudaca” - një term nënçmues për një amerikan të jugut me lëkurë të errët. Në Napoli, ai do të gjente një ekip, qytet dhe publik që të duronte të njëjtat probleme në të cilat edhe ai ishte rritur. Ishte një qytet jofunksional, i nëpërkëmbur, por me shumë pasion - veçanërisht kur ishte fjala për futbollin - që vuante nga varfëria masive, papunësia, krimi i organizuar dhe u përshkrua si një njollë në Itali nga veriu aristokratik, industrial.