SOT

Vitamina D dhe rëndësia e saj

 

Vitamina D është ndër vitaminat e vetme që trupi ynë nuk mund ta prodhojë vetvetiu. Burimi kryesor në prodhimin e vitaminës D janë rrezet e diellit, raporton KOHA.

Kjo vitaminë është e domosdoshme për rregullimin e nivelit te kalciumit dhe fosforit në organizëm, duke luajtur rol kyç në mbajtjen e strukturës normale të eshtrave. Te fëmijët mungesa e vitaminës D mund të çojë në rake. Tek të rriturit, kjo mund të çojë në osteomalacia, e cila shkakton dhimbje kockore dhe butësi te eshtrave.