Shtojca për Kulturë

Demonstratat e 1981-s: afirmimi dhe ndërkombëtarizimi i çështjes shqiptare

Demonstratat e 1981-s: afirmimi dhe ndërkombëtarizimi i çështjes shqiptare
Prishtinë, demonstratat e pranverës së vitit 1981

Pavarësisht mundësisë së manipulimit, nuk mund të ndalej shpërthimi publik i pakënaqësisë dhe kërkesave të artikuluara politike, thelbi i së cilave ishte që Kosova të avancohej në republikë, kërkesë kjo rreth së cilës do të pajtoheshin të gjitha shtresat sociale dhe politike shqiptare andej e këndej kufirit. Rrjedhimisht, shpërthimi i demonstratave studentore të vitit 1981 do të shënonte fillimin e një procesi të gjatë të ndërkombëtarizimit të çështjes së Kosovës dhe të ndërhyrjes së fuqive vendimmarrëse në zgjidhjen e problemit shqiptar

 

Pavarësisht mundësisë së manipulimit, nuk mund të ndalej shpërthimi publik i pakënaqësisë dhe kërkesave të artikuluara politike, thelbi i së cilave ishte që Kosova të avancohej në republikë, kërkesë kjo rreth së cilës do të pajtoheshin të gjitha shtresat sociale dhe politike shqiptare andej e këndej kufirit. Rrjedhimisht, shpërthimi i demonstratave studentore të vitit 1981 do të shënonte fillimin e një procesi të gjatë të ndërkombëtarizimit të çështjes së Kosovës dhe të ndërhyrjes së fuqive vendimmarrëse në zgjidhjen e problemit shqiptar

Republika Popullore Federative e Jugosllavisë, që nga periudha e pasluftës (1945) e deri në fillim të viteve ‘60 të shekullit XX, dëshmoi në praktikë se politika e koncentrimit të pushtetit nuk kishte zgjidhur kundërthëniet kombëtare, politike dhe ekonomike në federatën jugosllave. Prandaj, Jugosllavia në fillim të viteve ‘60 të shekullit XX filloi me reformat që synonin decentralizimin e shtetit dhe të partisë. Njëkohësisht dalja e Shqipërisë nga Pakti i Varshavës më 1961 dhe prishja e saj me BRSS-në, nuk kishte si të mos ndikonte edhe në raportet e ndërsjella të Tiranës dhe të Beogradit. Pikësëpari, shteti shqiptar, me shkëputjen e tij nga ndikimi politik e ushtarak i BRSS-së kishte ndryshuar rrethanat gjeostrategjike në Ballkan dhe në Mesdhe, duke mënjanuar për vendet e Evropës Juglindore rrezikun ushtarak sovjetik.

Situatë e re për Jugosllavinë e Shqipërinë