PROGRAMI FLUTURUES I FËMIJËVE

Si shkaktohen teshtima, lemza dhe hapja e gojës?

 

Të gjithë ne teshtijmë, ndonjëherë na kap lemza ose kur jemi të lodhur, na hapet goja. Ne nuk i shkaktojmë këto veprime dhe ato janë jashtë kontrollit tonë, por përse ndodhin?

- Zakonisht kemi lemzë kur hamë ose pimë shumë shpejt. Pjesa e trupit që është përgjegjëse për lemzën është diafragma. Ajo gjendet në pjesën e poshtme të gjoksit dhe lëviz kur ne marrim frymë. Ndonjëherë diafragma irritohet dhe lëviz shpejt, duke bërë që të thithim ajër shpejt dhe kështu shkaktohet lemza.