Metro

Alarmojnë ekspertët: Arra toksike duhet larguar nga Prishtina

Rrënjët i ka lëshuar në çdo cep të kryeqytetit, pavarësisht që Arra e Hindit siç njihet si lloji drunor invaziv po shkakton dëme në ngufatjen dhe tharjen e llojeve autoktone të drurëve, dëmtimin e shtëpive dhe objekteve të vjetra, asfaltit, por edhe në shëndetin e njeriut për shkak të lirimit të materieve toksike dhe ndikimit alelopatik.

 

Rrënjët i ka lëshuar në çdo cep të kryeqytetit, pavarësisht që Arra e Hindit siç njihet si lloji drunor invaziv po shkakton dëme në ngufatjen dhe tharjen e llojeve autoktone të drurëve, dëmtimin e shtëpive dhe objekteve të vjetra, asfaltit, por edhe në shëndetin e njeriut për shkak të lirimit të materieve toksike dhe ndikimit alelopatik.

Sipas eksperteve të mjedisit, ky lloj i drurit me origjinë nga Kina, që ka ardhur gabimisht në Evropë në shekullin XVIII, rritet në mjedise të ekspozuara të diellit, u reziston ndryshimeve klimatike dhe është i qëndrueshëm në toka të varfra dhe ajër të ndotur.