Lifestyle

Fuqia e mrekullueshme e mjaltit

Foto: Driton Paçarada/ KOHA
 

Bletët nuk janë vetëm prodhuese mjalti, ato janë edhe konsumuese dhe madje mjaft të sofistikuara. Ofroni një blete të sëmurë lloje të ndryshme mjalti, për shembull, dhe ajo do të zgjedhë njërën që e lufton më së miri infeksionin e saj.

Njerëzit, nga ana tjetër, kanë shumë punë për të arritur kur bëhet fjalë për vlerat ushqyese të mjaltit. Vetëm disa dekada më parë, shumica e listave të "ushqimeve funksionale" - ato që ofrojnë përfitime shëndetësore përtej ushqimit bazë - nuk e përmendën atë, thotë entomologia May Berenbaum. "Edhe bletërritësit - dhe sigurisht shkencëtarët e bletëve - e konsideruan atë asgjë më shumë se ujë me sheqer”.