Lifestyle

Gurët në tëmth, llojet dhe mënyrat e trajtimit

Gurët në tëmth, llojet dhe mënyrat e trajtimit

Gurët në tëmth janë një problematikë e ndeshur shpesh nga mjekët specialist. Por pse krijohen këta gurë dhe cilët janë faktorët e riskut? Në një intervistë për suplementin “Life Pages” në “Gazeta Shqiptare”, mjekja patologe Vlera Lekaj tregon se ka disa kategori që janë më të riskuar nga kjo patologji, ndër ta dhe personat që kanë një jetë sedentare. Mjekja shton se përgjithësisht është një sëmundje asimptomatike, por, nëse shfaq shenja, atëherë do kishim atë që quhet kolika biliare. Ndryshimi i stilit të jetesës, mosshtimi në peshë dhe aktiviteti fizik mund t’iu mbajnë larg kësaj sëmundjeje. Doktoresha, çfarë është kalkuoza biliare?

Kalkuloza biliare është një patologji shumë e shpeshtë, e cila konsiston në prezencën e gurëve në kolecistë ose në nivel të rrugëve biliare. Si shumë patologji të tjera edhe kalkuloza biliare ka disa faktorë risku të cilët janë: mosha e madhe, seksi femër, gjenetika , numri i shtatzënive, hipertrigliceridemia, jeta sedentare etj. Sa lloje gurësh të tilla ka?