Simptomat dhe pasojat e anemisë Foto: Ilustrim

Simptomat dhe pasojat e anemisë

08 December 2019 22:19

Anemia shkakton një ulje të numrit të qelizave të shëndetshme të kuqe në gjak për shkak të sasive të pamjaftueshme të folateve, vitaminës B-12 dhe vitaminës C në dietë.

Shumë faktorë mund të shkaktojnë anemi për shkak të mungesës së vitaminës.

Nëse ushqimet përmbajnë pak burime natyrale të vitaminave, të tilla si mish, produkte të qumështit, fruta dhe perime - rreziku i anemisë rritet.

Vegjetarianët që nuk hanë produkte të qumështit dhe vegjetarianë që nuk hanë asnjë ushqim për kafshët bien në kategorinë e rrezikut. Prandaj, përbërësit e tjerë duhet të plotësohen me përbërësit e nevojshëm.

Rreziku nga anemia paraqitet edhe gjatë shtatzënësisë, nëse nuk merren mjaftueshëm vitamina. Shtojcat e acidit folik janë veçanërisht të rëndësishme gjatë shtatzënësisë.

Problemet e zorrëve ose gjendjet e tjera mjekësore që ndërhyjnë në thithjen e vitaminës - rrisin rrezikun tuaj. Rritja anormale e baktereve në stomak ose operacioni në zorrë ose stomak mund të ndërhyjë në thithjen e vitaminës B-12.

Alkooli - ndërhyn në thithjen e folatit dhe vitaminës C, si dhe vitaminave të tjera.

Disa ilaçe mund të bllokojnë thithjen e vitaminave. Disa mjete qetësuese ose qetësues mund të bllokojnë thithjen e folatit. Antacidet dhe disa ilaçe të përdorura për të trajtuar diabetin tip 2 mund të ndërhyjnë në thithjen e vitaminës B-12.

Faktorët specifikë të rrezikut

Përveç faktorëve të zakonshëm të rrezikut, ekzistojnë edhe ata specifikë.

- Mungesa e folatit mund të shkaktojë:

Hemodializa - kundër dështimit të veshkave - ndikon në folate, kështu që duhet të pyesni mjekun tuaj nëse acidi shtesë folik është i nevojshëm për të parandaluar mungesën.

Trajtimet e kancerit - Disa ilaçe të përdorura për trajtimin e kancerit mund të ndërhyjnë në metabolizmin e folatit.

- Faktorët që rrisin rrezikun e anemisë për shkak të mungesës së vitaminës B-12:

Mangësia e proteinave të faktorëve të brendshëm - Shumica e njerëzve me anemi për shkak të mungesës së vitaminës B-12 nuk kanë proteinë sekretuese të stomakut të nevojshme për thithjen e vitaminës B-12. Mungesa e kësaj proteine mund të jetë pasojë e një reaksioni autoimun ose mund të trashëgohet.

Çrregullimet autoimune - Njerëzit me çrregullime autoimune endokrine, të tilla si diabeti ose sëmundja e tiroides, mund të jenë në rrezik të shtuar të zhvillimit të një lloji specifik të anemisë për shkak të mungesës së vitaminës B-12 (anemi perkutane).

- Anemia si pasojë e mungesës së vitaminës C shpesh shkaktohet nga:

Pirja e duhanit;

Sëmundjet kronike;

Komplikimet si pasojë e mungesës së vitaminave.

- Mungesa e vitaminave shton rrezikun nga anemia dhe mund të shkaktojë edhe probleme tjera shëndetësore:

Komplikime në shtatzëni;

Çrregullim të sistemit nervor;

Skorbuti./kosovapress/

Komentet

Shto koment

Të ngjashme