Lëmsh

Tanke, bunkerë, propagandë dhe turistë… vendi që ndan dhe bashkon Kinën me Tajvanin

 

Në faqen e një kodre ne kepin veriperëndimor të ishullit Kinmen të Tajvanit, një kullë betoni me 48 altoparlantë qëndron ende në këmbë. Dikur ishte një makinë propagandistike, prej nga transmetoheshin këngë të artistes tajvaneze Teresa Teng që dëgjoheshin me një rreze prej 10 kilometrash, me synimin për të rënë edhe në veshin e banorëve të qytetit kinez, Xiamen.

E ndërtuar në vitin 1967, kulla ishte instrument kyç gjatë Luftës së Ftohtë mes Partisë Komuniste në Kinë dhe Kuomitang, partisë që sundonte në Tajvan. Aty transmetoheshin edhe fjalime politike, në disa prej të cilëve u bëhej edhe ftesë ushtarëve kinezë që të dezertonin. Në anë tjetër, altoparlantët e Xiamenit bënin të njëjtën gjë.