LAJMET E MBRËMJES

Escobar: Plani evropian siguron paqe afatgjate dhe integrim në strukturat euroatlantike

Pëlqeje KTV Video për të parë video të përzgjedhura nga KOHA
 

I dërguari i posaçëm i Departamentit Amerikan të Shtetit, Gabriel Escobar, një ditë para takimit të Ohrit ka takuar liderët e Kosovës. Ai e ka bërë të qartë se Kosova e Serbia nuk duhet ta humbin shansin për ta nënshkruar propozimin e Bashkimit Evropian të shtunën në Ohër, të cilin e sheh si mundësi ideale që të dyja vendet të integrohen plotësisht në strukturat euroatlantike

Emisari i Departamentit Amerikan të Shtetit (DASH), Gabriel Escobar, e ka kualifikuar të premten si mundësi të jashtëzakonshme për paqe të qëndrueshme dhe zhbllokim të potencialit në rajonin e Ballkanit propozimin e Bashkimit Evropian për Kosovën e Serbinë. Pas diskutimeve me liderët e shtetit, një ditë para takimit të Ohrit, ku është paralajmëruar nënshkrimi i planit të BE-së, diplomati amerikan është shprehur optimist se palët do ta pranojnë atë.

“Ky propozim evropian i lehtësuar përmes dialogut të BE-së ofron një mundësi të jashtëzakonshme për paqe dhe të qëndrueshme mes dy vendeve të rëndësishme të rajonit. Si mbështetësi më i madh i Kosovës në botë, ne kemi qëllim që kjo të funksionojë për Kosovën, por jo vetëm për Kosovën por për tërë rajonin që të zhbllokohen disa prej atyre burimeve që Ballkani ia siguron vetes, por edhe krejt Evropës. Mirëpres rezultat pozitiv në Ohër dhe jam shumë optimist për mundësitë për një zgjidhje paqësore mes Kosovës dhe Serbisë. Shpresoj se pas së shtunës do të kemi lajme të mira”, ka thënë Escobar. “Ne kemi për qëllim të mbështesim plotësisht çdo rezultat që sjell paqen më afër rajonit dhe intensifikon mundësi për Kosovën, Serbinë dhe pjesën tjetër të rajonit që të bëhen anëtare të plota të komunitetit euroatlantik”.