Kulturë

Kosova në Bienalen e Artit në Venecia me pabarazitë në vendin e punës

Edicioni i ardhshëm i Bienales Ndërkombëtare të Artit në Venecia do të mbahet prej 20 prillit deri më 24 nëntor 2024
 

Në edicionin jubilar të ngjarjes madhore të artit, Doruntina Kastrati tok me Erëmirë Krasniqin si kuratore do të ngrenë në Pavijonin e Kosovës “Heshtjet kumbuese të metalit dhe lëkurës”. Me këtë do t’i përgjigjen temës “Të huaj kudo”. “Pavijoni do të trajtojë punën e feminizuar, pabarazitë në vendin e punës dhe tëhuajësimin që vjen si pasojë...”, është përshkrimi që i bëhet konceptit për edicionin e vitit të ardhshëm, që hapet në prillin e 2024-tës deri në nëntor. Ky është përfaqësimi i gjashtë i vendit në këtë ngjarje që shënon edicionin e 60-të

Kosova në Bienalen Ndërkombëtare të Artit në Venecia do të dërgojë një problem jo të vogël: kushtet e pasigurisë në punë. Krahas kësaj çështjeje, instilacioni i artistes përfaqësuese do të shtjellojë edhe subjektivitetin e punëtorëve në kontekstin sociopolitik dhe ekonomik të Kosovës. Shteti më i ri i Evropës në edicionin e 60-të të Bienales Ndërkombëtare të Artit në Venecia do të përfaqësohet nga artistja Doruntina Kastrati. Është komisioni në përbërje të Zdenka Badovinac, Massimiliano Gioni, Leonie Radine, Adam Szymczyk dhe Alban Muja që ka vendosur që Kastrati me projekt-propozimin e titulluar “Heshtjet kumbuese të metalit dhe lëkurës”, të kuruar nga Erëmirë Krasniqi, të përfaqësojë Kosovën në ngjarjen më të madhe të artit bashkëkohor në botë.

Vendimi i ministrit të Kulturës, Hajrulla Çeku, për përfaqësimin e Kosovës në Bienale është marrë të martën. Bashkë me të edhe arsyetimi i anëtarëve të jurisë. Sipas arsyetimit, pesëshja është bindur “nga projekt-propozimi i fuqishëm, koherent dhe i shtjelluar i Doruntina Kastratit, i cili zgjeron hulumtimin e saj artistik që ndërlidhet me kushtet e pasigurisë në punë dhe subjektivitetin e punëtorëve në kontekstin sociopolitik dhe ekonomik të Kosovës, rajonit dhe Evropës.