Kulturë

“Zjarri” bashkon fëmijët në “Dodonë”

Skenë nga shfaqja “Zjarri” nën regji të Melihate Qenës që u dha premierë të shtunën në teatrin “Dodona” në Prishtinë
 

E shtuna në “Dodonë” ka vjet që është një lloj feste e shprese se teatri në Kosovë e ka të garantuar publikun. Stërmbushet me fëmijë e shkas për këtë, kësaj radhe ka qenë premiera e shfaqjes “Zjarri” nën regji të Melihate Qenës. Rrëfen historinë e vajzës së vogël me emrin Lena që luan me zjarrin. Atmosfera që krijojnë fëmijët në publik, është “shfaqje” paralele në “Dodonë”

Do kohë për t’u ngritur perdja, përderisa në foaje, zhurmshëm fëmijët presin të futen në sallë. Kur ndizen dritat, sytë drejtohen krejt te skena, publiku bie një grimë në qetësi. Në teatrin “Dodona” që edhe tre vjet feston katër dekada, një pamje e tillë është gati rituale tashmë, e shkas për këtë, të shtunën ka qenë premiera e shfaqjes “Zjarri” në regji të doajenes, Melihate Qena. Fëmijë të moshave të ndryshme, duke filluar nga ata që ende rrinin mbi prehrin e nënës, e deri tek ata që tashmë vijnë edhe vetë në teatër, janë pjesë e publikut besnik. Siç rëndom vepron ky teatër, shfaqja u dha në dy herë radhazi. Në të dyja rastet salla ka qenë plor.

Në shfaqje kukullash, atmosfera dallon shumë nga ajo e shfaqjeve për të rritur. Gjatë tërë kohës në sallë ndjehet ngazëllim i fëmijëve dhe herë pas herë edhe komentet e tyre. Qetësia vjen vetëm atëherë kur në skenë rritet dramaciteti, ndërsa ndërrimi i akteve bëhet përherë me muzikë, e cila i bën fëmijët të hidhen në këmbë e të vallëzojnë nga vendi.