Kulturë

“Pa vend” me sfidat e talentëve të rinj nominohet për “Oscarin” evropian

Ne si autorë të paktën mund të bëhemi zëri i disa njerëzve që kanë nevojë për t’i treguar këto tema. Më së shumti më vjen mirë që e kemi rritur vetëdijen për këtë temë, tjetra, më vjen mirë që edhe kryeministri, por edhe ministri i Ministrisë së Kulturë, Rinisë dhe Sportit dhe kryetari i Komunës së Prizrenit e kanë parë këtë film, dhe aty munden me e pa më së miri se me çfarë sfidash përballen të rinjtë tanë”, ka thënë regjisori Samir Karahoda.

Sikur filmi i shkurtër të ishte ndonjë disiplinë garuese sportive, rekordin pa dyshim do ta mbante regjisori Samir Karhoda. Ai debutoi si regjisor me dokumentarin e tij “Në mes”. Me këtë projekt për herë të parë e vuri emrin e Kosovës në konkurrencën zyrtare të “Berlinales”, një prej festivaleve më të shquara të Kategorisë A. “Pa vend”, filmi i tij i dytë u bë i parë nga Kosova që u përzgjodh në mesin e 10 filmave të shkurtër për të garuar për “Palmën e Artë” në garën zyrtare të një prej festivaleve më prestigjioze në botë, atë të Cannes.

 

Mëngjesi i së mërkurës konfirmoi se “Pa vend” u bë filmi i parë i Kosovës i nominuar për filmin më të mirë evropian. Katër muaj. Kaq i janë dashur filmit “Pa vend” që të arrijë të jetë në mesin e pesë filmave të shkurtër të nominuar për atë që njihet edhe si “Oscari” i Evropës. Është hera e parë që një film nga Kosova e arrin këtë. Mes gëzimit për nominim e besimit për triumf, regjisori i filmit Samir Karahoda dhe producenti Eroll Bilibani kanë theksuar mesazhin kryesor të filmit: vëmendjen dhe kujdesin që duhet treguar ndaj talentëve të rinj

Sikur filmi i shkurtër të ishte ndonjë disiplinë garuese sportive, rekordin pa dyshim do ta mbante regjisori Samir Karhoda. Ai debutoi si regjisor me dokumentarin e tij “Në mes”. Me këtë projekt për herë të parë e vuri emrin e Kosovës në konkurrencën zyrtare të “Berlinales”, një prej festivaleve më të shquara të Kategorisë A. “Pa vend”, filmi i tij i dytë u bë i parë nga Kosova që u përzgjodh në mesin e 10 filmave të shkurtër për të garuar për “Palmën e Artë” në garën zyrtare të një prej festivaleve më prestigjioze në botë, atë të Cannes.

Ani pse nuk u shpërblye – në festivalin ku pati edhe premierën botërore më 16 korrik u bë filmi i parë nga Kosova që Festivali i Fimit të Cannes e kandidoi për Çmimin e Akademisë Evropiane të Filmit. Mëngjesi i së mërkurës konfirmoi se “Pa vend” u bë filmi i parë i Kosovës i nominuar për filmin më të mirë evropian. Katër muaj. Kaq i janë dashur filmit “Pa vend” që të arrijë të jetë në mesin e pesë filmave të shkurtër të nominuar për atë që njihet edhe si “Oscari” i Evropës. Është hera e parë që një film nga Kosova e arrin këtë. Mes gëzimit për nominim e besimit për triumf, regjisori i filmit Samir Karahoda dhe producenti Eroll Bilibani kanë theksuar mesazhin kryesor të filmit: vëmendjen dhe kujdesin që duhet treguar ndaj talentëve të rinj.