Kulturë

“Mirëdita, Dobar dan!” tash në Prishtinë, ikje nga toksikja politike

Hapja e edicionit të 8-të të festivalit “Mirëdita, Dobar dan!”, të enjten mbrëma në “Kino Armata” në Prishtinë

Në edicionin e tij të tetë, festivali “Mirëdita, Dobar dan!” nga Beogradi është zhvendosur në Prishtinë, me misionin e njëjtë që qytetarët e Kosovës dhe të Serbisë të rinjihen. Për tri ditë do të mundohet të promovojë paqe nëpërmjet diskutimeve e artit. Përderisa në hapje të enjten mbrëma, edicioni i Prishtinës është në kontrast me atë në Beograd – nën jehonën e thirrjeve nacionaliste kundër shqiptarëve – për organizatorët, “Mirëdita...” e sivjetme është duke u organizuar në rrethana të jashtëzakonshme për shkak të pandemisë, por edhe ambientit tejet toksik politik

 

Në edicionin e tij të tetë, festivali “Mirëdita, Dobar dan!” nga Beogradi është zhvendosur në Prishtinë, me misionin e njëjtë që qytetarët e Kosovës dhe të Serbisë të rinjihen. Për tri ditë do të mundohet të promovojë paqe nëpërmjet diskutimeve e artit. Përderisa në hapje të enjten mbrëma, edicioni i Prishtinës është në kontrast me atë në Beograd – nën jehonën e thirrjeve nacionaliste kundër shqiptarëve – për organizatorët, “Mirëdita...” e sivjetme është duke u organizuar në rrethana të jashtëzakonshme për shkak të pandemisë, por edhe ambientit tejet toksik politik

Ka tetë vjet që mbahet në Serbi. Për herë të parë një edicion i plotë mbahet në Prishtinë – ani pse “Mirëdita, Dobar Dan!” me aktivitete të ndryshme u prezantua shpeshherë edhe në vend. Me t’u afruar te “Kino Armata” ku mbahen shumica e aktiviteteve gjatë këtyre tri ditëve, situata ndryshon prej asaj në Serbi. Numri i policëve me uniformë është shumëfish më i vogël, protesta grupesh ultranacionaliste serbe me thirrje për zhdukje shqiptarësh nuk mbahen e të tilla as nuk janë paralajmëruar. Vëmendje të plotë marrin kultura e aktivitetet që janë paralajmëruar.

Veç tri gjëra lakojnë paralelen që krahason edicionin e sivjetmë në Prishtinë me të kaluarit në Beograd: artistët që mblidhen nga të dyja shtetet për këtë ngjarje, publiku që u gëzohet organizimeve të tilla ku kultura është kryefjala dhe mediat serbe e vendore që rendin pas organizatorëve si asnjëherë më parë për ngjarje të tjera kulturore.