Kulturë

“Manifesta 14” me “histori ndryshe” në rimarrje të hapësirave publike

Data 22 korrik e vitit që vjen do të jetë koha kur do të nis 100-ditëshi i “Manifesta 14” (Foto: “Manifesta)

“Manifesta 14” ka nisur të shpalosë propozimet konkrete në lidhje me shenjat që do të lërë në kryeqytet. Për edicionin e saj të katërmbëdhjetë ka bërë të ditur se po eksploron se si të rimerret hapësira publike për qytetarët, ndërsa kërkon mënyra të reja të rrëfimit brenda mjedisit social, ekologjik dhe urban. “It maatters what worlds world worlds: how to tell storiesotherwise” (Ka rëndësi se çfarë botësh bota botëron: si të tregojmë histori ndryshe), është titulli kuratorial me të cilin, më 2022, kjo Bienale Nomade Evropiane vjen në Prishtinë. Detaje si këto janë shpalosur të martën në dy konferenca për media që kanë bërë bashkë themelues e organizatorë ndërkombëtarë dhe drejtues institucionesh të vendit nikoqir.

 

“Ka rëndësi se çfarë botësh bota botëron: si të tregojmë histori ndryshe”, është titulli kuratorial i “Manifesta 14”. Në dukje të parë goxha teorik, por Bienalja Nomade Evropiane, kur të nisë të marrë formën konkrete vitin që vjen në Prishtinë, do të lërë shenja konkrete, ashtu siç ishte paralajmëruar qysh se kryeqyteti u zgjodh nikoqir. Midis tyre mund të jetë edhe një urë që lidh Pallatin e Rinisë me sheshin “Zahir Pajaziti” a një shëtitore te hekurudha në “Arbëri”

“Manifesta 14” ka nisur të shpalosë propozimet konkrete në lidhje me shenjat që do të lërë në kryeqytet. Për edicionin e saj të katërmbëdhjetë ka bërë të ditur se po eksploron se si të rimerret hapësira publike për qytetarët, ndërsa kërkon mënyra të reja të rrëfimit brenda mjedisit social, ekologjik dhe urban. “It maatters what worlds world worlds: how to tell storiesotherwise” (Ka rëndësi se çfarë botësh bota botëron: si të tregojmë histori ndryshe), është titulli kuratorial me të cilin, më 2022, kjo Bienale Nomade Evropiane vjen në Prishtinë. Detaje si këto janë shpalosur të martën në dy konferenca për media që kanë bërë bashkë themelues e organizatorë ndërkombëtarë dhe drejtues institucionesh të vendit nikoqir.

Është australiania Catherine Nichols ajo që është emëruar ndërmjetësuese kreative për edicionin e radhës. Ajo ka bërë të ditur gjashtë propozimet e saj. Nichols do të punojë për së afërmi me arkitektin italian të emëruar më parë, Carlo Ratti, i cili para së të shpalosej koncepti kuratorial, prezantoi një vizion të ri urban për Prishtinën bazuar në modelin e tij për urbanizëm pjesëmarrës për qytetin e Prishtinës. Kështu “Manifesta” – pos ish-objektit të Fabrikës së Tullave e objektit të dikurshëm të bibliotekës “Hivzi Sylejmani, që ishin bërë publike kohë më parë si “stacione” të intervenimit – ka shënjestruar pjesën e hekurudhores që nuk përdoret në “Arbëri”, sheshin “Nënë Tereza”, parkingun e Ministrisë së Kulturës, Pallatin i Rinisë dhe Sporteve dhe hotelin “Grand”. Përmendet edhe ndërtimi i një ure që do të lidhë Pallatin e Rinisë me sheshin “Zahir Pajaziti”. Data 22 korrik e vitit që vjen do të jetë koha kur kjo ngjarje 100-ditore do të aterrojë në kryeqytet.