Kulturë

“ReMusica” që erdhi bashkë me lirinë – skenë e muzikës për të gjithë

Skenë nga dokumentari “20 Vjet ‘ReMusica”, i shfaqur premierë në hapjen e edicionit jubilar të Festivalit Ndërkombëtar të Muzikës, që sivjet vjen në format online

Pianistja nga Japonia, Aki Takahashi, bashkë me artistë të shquar japonezë, në kohën kur Kosova ishte kryelajm botëror, në Tokio do të mbanin një koncert dedikuar vendit. S’kishte vonuar shumë dhe do të interesohej për vendin e sapodalë nga lufta. Për këtë e kishte kontaktuar kompozitorin Rafet Rudi. Ishte shprehur e gatshme t’i ndihmonte ndonjërit prej institucioneve të Kosovës. Rudi do t’i propozonte të vinte dhe ta hapte edicionin e parë të një festivali që s’kishte as skenë të denjë për një pianiste të nivelit siç ishte Takahashi. Por kishte shumë vullnet që buronte nga një grup miqsh muzikantë i përbërë nga Rudi, Ilir Bajri, Zana Shuteriqi, Mendi Mengjiqi, Baki Jashari dhe Valton Beqiri, të cilët zgjodhën një rrugë të njohur por jo të lehtë: të organizonin festival. Pianistja e njohur nga Japonia erdhi me lojën e saj pianistike, dha tingujt e parë të një festivali të ri në një vend që sapo kishte fituar lirinë.

 

Muzika nuk ishte pika e vetme që bashkonte një grusht muzikantësh, në vitet e para të pasluftës në Kosovë: ishte edhe vullneti e ngulmimi për themelimin e ngritjen e një festivali. Për vendin, bashkë me lirinë po vinin edhe ditë të reja e bashkë me të edhe një festival i ri: “ReMusica”. Tash, kur ky festival vjen me edicionin e 20-të përballë pandemisë si sfidë parësore, ata që dikur e themeluan, u kthehen kujtimeve tek shpalosin sfidat e dikurshme që shuheshin kundrejt vullnetit për ngritjen e skenës muzikore të vendit

Pianistja nga Japonia, Aki Takahashi, bashkë me artistë të shquar japonezë, në kohën kur Kosova ishte kryelajm botëror, në Tokio do të mbanin një koncert dedikuar vendit. S’kishte vonuar shumë dhe do të interesohej për vendin e sapodalë nga lufta. Për këtë e kishte kontaktuar kompozitorin Rafet Rudi. Ishte shprehur e gatshme t’i ndihmonte ndonjërit prej institucioneve të Kosovës. Rudi do t’i propozonte të vinte dhe ta hapte edicionin e parë të një festivali që s’kishte as skenë të denjë për një pianiste të nivelit siç ishte Takahashi. Por kishte shumë vullnet që buronte nga një grup miqsh muzikantë i përbërë nga Rudi, Ilir Bajri, Zana Shuteriqi, Mendi Mengjiqi, Baki Jashari dhe Valton Beqiri, të cilët zgjodhën një rrugë të njohur por jo të lehtë: të organizonin festival. Pianistja e njohur nga Japonia erdhi me lojën e saj pianistike, dha tingujt e parë të një festivali të ri në një vend që sapo kishte fituar lirinë.

“Kontakti i saj i parë me skenën ka qenë përmes atyre skenave të tmerrshme të eksodit të popullatës sonë dhe ajo është befasuar që dikush nga Kosova po interesohet për një festival të muzikës, bile një festival të muzikës bashkëkohore”, e ka përshkruar Rudi koncertin e saj të parë në Prishtinë. Sipas tij, prania e saj kishte ndikuar edhe në strukturën e festivalit. Vetë Takahashi ishte shumë e emocionuar për ardhjen në Kosovë.