Kulturë

Fushata për “Oscar” e gjen “Zgjoin” e Kosovës në New York e Los Angeles

Yllka Gashi në rolin e Fahrije Hotit në filmin “Zgjoi”

Vëmendje ndërkombëtare ka marrë lajmi se Kosova synon çmimin “Oscar” me filmin “Zgjoi” të Blerta Bashollit. Por, pos kësaj, të enjten është bërë publike se nëntori do ta gjejë këtë film në New York e Los Angeles. “Me qëllim e kemi përzgjedhur nëntorin pasi atëherë bëhen fushatat më të mëdha atje për ‘Oscars’. Më pastaj fillon të shfaqet edhe në vendet të tjera të SHBA-së, por jemi duke shikuar dhe duke lidhur marrëveshjet edhe me kinema të tjera”, ka thënë producenti i filmit, Yll Uka. Fitorja e trefishtë në “Sundance Film Festival” u bën shumë punë në promovimin e filmit e një pjesë e ekipit për fushatë do të udhëtojë edhe drejt SHBA-së

 

Vëmendje ndërkombëtare ka marrë lajmi se Kosova synon çmimin “Oscar” me filmin “Zgjoi” të Blerta Bashollit. Por, pos kësaj, të enjten është bërë publike se nëntori do ta gjejë këtë film në New York e Los Angeles. “Me qëllim e kemi përzgjedhur nëntorin pasi atëherë bëhen fushatat më të mëdha atje për ‘Oscars’. Më pastaj fillon të shfaqet edhe në vendet të tjera të SHBA-së, por jemi duke shikuar dhe duke lidhur marrëveshjet edhe me kinema të tjera”, ka thënë producenti i filmit, Yll Uka. Fitorja e trefishtë në “Sundance Film Festival” u bën shumë punë në promovimin e filmit e një pjesë e ekipit për fushatë do të udhëtojë edhe drejt SHBA-së

Pa u bërë 24 orë pasi Kosova e bëri të ditur se është përcaktuar që “Zgjoi” të jetë propozimi i shtetit për kandidim për “Oscar”, lajmi është bërë i ditur gjithandej edhe në medie prestigjioze të botës së artit.

Përtej kësaj, filmi ku plagët e luftës dhe frymëzimi për mbijetesë ecin paralelisht, në vjeshtë do të shfaqet edhe në New York e Los Angeles. Pikërisht në nëntor kur produksionet u japin zjarr fushatave për filmat e propozuar për “Oscar”, filmi kosovar do t’u kthehet Shteteve të Bashkuara të Amerikës, ku “Sundance Film Festival” qysh në shkurt me premierë botërore bëri histori duke u bërë filmi i parë i huaj që i fiton tri çmimet kryesore: Çmimin e jurisë, atë për regjinë më të mirë (Blerta Basholli) dhe Çmimin e audiencës.