Kulturë

Artin në shpellat e Spanjës shkencëtaret e shohin si produkt neandertalësh

Shkencëtarët thonë se shenjat në tri shpella në Spanjë nuk ndodhën natyrshëm. Hulumtimi sugjeron se brezat e neandertalëve u kthyen në vend me kalimin e kohës për të bërë shenja simbolike. Studiuesit kanë thënë se ky studim do të shtojë dëshmi në rritje se aftësitë intelektuale të kushërinjve tanë evolucionarë mund të jenë nënvlerësuar
 

Shenjat e kuqe në një kub stalagmitesh në një sistem shpellash në Spanjën Jugore u krijuan nga neandertalët më shumë se 60 mijë vjet më parë, është pohuar në një studim të ri.

Në hulumtim është bërë e ditur se ngjyrosja u aplikua nga një proces spërkatjeje dhe fryrjeje rreth 20 mijë vjet para se njerëzit modernë të mbërrinin në Evropë.