Kulturë

Festivali i Cannes rikthen magjinë e filmit në edicionin historik edhe për Kosovën

Yjet e kinematografisë tashmë kanë zbritur në Festivalin e Filmit në Cannes, që u hap të martën (Foto: AP)

Bën pjesë me të drejtë në “Treshën e madhe” të ngjarjeve kineaste në Evropë, por i sivjetshmi Festival i Filmit në Cannes vjen më i veçantë se kurdoherë më parë. Për qytetin e bukur në rivierën jugore të Francës, edicioni i 74-t me radhë sjell tepihun e kuq, glamurin, si dhe ambicien kineaste.

 

“Po, Cannes është rikthyer, por më e rëndësishmja është që kinemaja është rikthyer”, citohet të ketë thënë drejtori Pierre Lescure, president i Festivalit të Filmit në Cannes, të martën, kur edhe u hap zyrtarisht edicioni i 74-t. Por sivjet kjo ngjarje s’është historike vetëm për vendin ku mbahet e për organizatorët. E tillë është edhe për Kosovën, me filmin e shkurtër “Pa Vend” të Samir Karahodës, në garë për “Palmën e Artë”

Bën pjesë me të drejtë në “Treshën e madhe” të ngjarjeve kineaste në Evropë, por i sivjetshmi Festival i Filmit në Cannes vjen më i veçantë se kurdoherë më parë. Për qytetin e bukur në rivierën jugore të Francës, edicioni i 74-t me radhë sjell tepihun e kuq, glamurin, si dhe ambicien kineaste.

“Oh Zot, çfarë kënaqësie, një emocion i vërtetë!”, ka thënë të martën Pierre Lescure, president i Cannes Film Festival, nga zyra e tij që ka përballë Detin Mesdhe. “Po, Cannes është rikthyer”, ka thënë ai, “por më e rëndësishmja është që kinemaja është rikthyer”, ka shkruar mediumi ndërkombëtar NPR.