Kulturë

“Gogoli” – shfaqja që nxit fëmijët të flasin për frikën e problemet

Skenë nga shfaqja “Gogoli”

Kur perdet e teatrit “Dodona” ngrihen, fëmijët njoftohen me Bufin (Afrim Muçaj). Ai sorollatet andej e këndej duke luajtur me “yo-yo”. Nuk ka shkuar në shkollë. Arsyen për tetë mungesat e paarsyeshme, e që shkojnë duke u rritur, nuk e di askush. Madje, as mikja e tij Keta (Hajat Toçilla). Ajo nuk e kupton pse ai po mungon kaq shumë. Mundohet të gjejë arsyen e vërtetë të mungesave të Bufit. Kështu nis të shtjellohet rrëfimi për shfaqjen “Gogoli” nën regji të Mentor Berishës. Premiera e shfaqjes me tekst të Arian Krasniqit u dha të shtunën në ora 12:00.

 

Shfaqja në regji të Mentor Berishës ka për personazhe Bufin dhe Ketën. Bufi ka shumë mungesa të paarsyeshme. I janë harxhuar arsyetimet karshi mësueses. Arsyen e mungesave të numërta mundohet ta kuptojë mikja e tij. Kur merr vesh se ai ka frikë nga gogoli, mundohet ta ndihmojë që ta lërë pas këtë frikë dhe të ndjekë mësimet. Kjo ngjarje zhvillohet në shfaqjen për fëmijë “Gogoli” në teatrin “Dodona”

Kur perdet e teatrit “Dodona” ngrihen, fëmijët njoftohen me Bufin (Afrim Muçaj). Ai sorollatet andej e këndej duke luajtur me “yo-yo”. Nuk ka shkuar në shkollë. Arsyen për tetë mungesat e paarsyeshme, e që shkojnë duke u rritur, nuk e di askush. Madje, as mikja e tij Keta (Hajat Toçilla). Ajo nuk e kupton pse ai po mungon kaq shumë. Mundohet të gjejë arsyen e vërtetë të mungesave të Bufit. Kështu nis të shtjellohet rrëfimi për shfaqjen “Gogoli” nën regji të Mentor Berishës. Premiera e shfaqjes me tekst të Arian Krasniqit u dha të shtunën në ora 12:00.

Është hera e dytë që regjisori Mentor Berisha realizon shfaqje për fëmijë. Për herë të parë një detyrë të tillë e kishte marrë në vitin 2016. Atëherë kishte realizuar shfaqjen “Buna dhe Tuli”. Ai ka thënë për KOHËN se punën ia ka lehtësuar fakti se me organizatën joqeveritare "Molla e Kuqe" ka kohë që realizon animacione me fëmijë dhe mban trajnime për fëmijë në fushën e animacionit. Veçanërisht ua mëson teknikën “stop-motion”. Një teknikë që e ka përdorur edhe te shfaqja “Gogoli”. Shpeshherë i ka bërë personazhet të lëvizin ngadalë.