Kulturë

Julian Moss: Baleti është mënyrë e të jetuarit

Julian Moss në sallën e provave të Baletit Kombëtar të Kosovës, me trupën e të cilit ka realizuar shfaqjen “Troy Game” të Robert Northit

“Baleti nuk është profesion, është mënyrë e të jetuarit”, thotë me bindje ai dhe ketë e konfirmon disa herë. Mendimi dhe veprimi janë bërë tok, duke pasqyruar një jetë të tërë të përkushtuar ndaj skenës.

 

Lista e skenave botërore ku ka interpretuar si balerin është e gjatë, e shumëfish më shumë është edhe ajo e përjetimeve. Por krejt këto emërues të përbashkët, për ish-balerinin e koreografin e njohur anglez Julian Moss, kanë një përkufizim të prerë: baleti nuk është profesion. Moss në një intervistën për KOHËN flet për takimin e parë me artin, për “prishjen” e rendit të familjes së tij prej shkencëtarëve, takimin me mësuesin e tij, të famshmin Robert North

“Baleti nuk është profesion, është mënyrë e të jetuarit”, thotë me bindje ai dhe ketë e konfirmon disa herë. Mendimi dhe veprimi janë bërë tok, duke pasqyruar një jetë të tërë të përkushtuar ndaj skenës.

Për ish-balerinin dhe koreografin Julian Moss gjithçka kishte nisur në moshën 8-vjeçare, atëherë kur në mes të aktrimit dhe baletit zgjodhi të dytën. Nuk i pëlqenin fjalët, por lëvizjet artistike. Andaj edhe vendosi që t’i fliste botës me fuqinë e madhështisë së baletit.