Kulturë

Zjarri i pashuar me heronjtë që ëndërruan

Zjarri i pashuar me heronjtë që ëndërruan
Në një lojë të ngjeshur situatash e emocionesh në dramën “Zjarri i Ilegales”, pesëshja e aktorëve të rinj Allmir Suhodolli, Blend Sadiku, Blerta Gubetini, Florent Salihu e Gentrit Shala tipizojnë në mënyrë vivide karaktere, ndjesi e identitete të kohës

Kur kauzat e dikurshme janë fosilizuar në histori, shumëçka nga e sotmja merret si një realitet i mirëqenë. Është kjo topitja e ndjesisë mbi të kaluarën që vjen prej asaj që dikur Umberto Eco e quante “e tashmja e përjetshme”.

 

Edhe zjarri hyjnor që Prometeu e vodhi nga perënditë ishte një akt prej ilegali. Një “zjarr” si ky, por në formë ideje e ëndrre, ishte filli që përshkoi njërin dhjetëvjetësh te tjetri, që prej Luftës së Dytë Botërore e deri te lufta e fundit çlirimtare. Produksion i Teatrit ODA, shfaqja “Zjarri i Ilegales” është një dialog brezash e kohërash. Më shumë sesa kronologji ngjarjesh, zhdërvjelltësia tekstore e autorit Çelaj e bën “Zjarrin…” si bashkecje paralele e historisë ashtu siç ka ngjarë, dhe një historie tjetër siç mund të ngjante sikur të mos ishin “njerëzit e zjarrit”

Kur kauzat e dikurshme janë fosilizuar në histori, shumëçka nga e sotmja merret si një realitet i mirëqenë. Është kjo topitja e ndjesisë mbi të kaluarën që vjen prej asaj që dikur Umberto Eco e quante “e tashmja e përjetshme”.

Në të rrëmbyerin shekull të njëzet, Lufta e Ftohtë mund të ishte një nocion thuajse i huaj për dramën që po zinte vend në hapësirat shqiptare që prej Luftës së Dytë Botërore që mbetën nën Jugosllavi.