Kulturë

“CHwB Kosova” i kërkon “Europa Nostras” të mos e politizojë trashëgiminë kulturore

“Europa Nostra” e futi Manastirin e Deçanit në listën e 12 monumenteve më të rrezikuara të Evropës

Fondacioni kosovar “Trashëgimia Kulturore pa Kufij”(CHwB Kosova), ka reaguar ndaj organizatës, “Europa Nostra” që e futi Manastirin e Deçanit në listën e 12 monumenteve më të rrezikuara të Evropës. “Reagim lidhur me politizimin e mundshëm të trashëgimisë kulturore në Kosovë”, e ka titulluar letrën me të cilën i është adresuar.

 

Fondacioni kosovar “Trashëgimia Kulturore pa Kufij”(CHwB Kosova), ka reaguar ndaj organizatës, “Europa Nostra” që e futi Manastirin e Deçanit në listën e 12 monumenteve më të rrezikuara të Evropës. “Reagim lidhur me politizimin e mundshëm të trashëgimisë kulturore në Kosovë”, e ka titulluar letrën me të cilën i është adresuar.

Në ditën e 10-të të këtij muaji, “Europa Nostra” kishte bërë të ditur se Manastiri i Deçanit është garë që të hyjë në shtatëshen më të rrezikuar, listë kjo që do të publikohet në marsin e vitit që vjen. Por, institucionet shtetërore kanë heshtur. S’ka asnjë reagim zyrtar në adresë të organizatës që Kosovën e paraqet me fusnotë. E në reagimin e CHwB-së, “Europa Nostras” i bëhet me dije se Manastiri i Deçanit si dhe dhjetëra lokalitete të tjera të trashëgimisë kulturore në Kosovë që janë të rëndësishme për komunitetin serb të Kosovës, janë pjesë e Listës të Zonave të Veçanta të Mbrojtura. Aty ceket se Kuvendi i Kosovës në vitin 2008 hartoi një Ligj të veçantë që të “sigurojë mbrojtjen e manastireve ortodokse Serbe, Kishave, vendeve të tjera fetare, si dhe vendeve historike dhe kulturore të një rëndësie të veçantë për komunitetin serb si dhe për komunitetet e tjera në Republikën e Kosovës...”. Në reagim theksohet se ky Ligj garanton përfshirjen e Kishës Ortodokse Serbe në Këshillin Zbatues dhe Monitorues, një organ i përbërë nga Qeveria e Kosovës dhe përfaqësues të institucioneve ndërkombëtare që është themeluar për të monitoruar dhe lehtësuar implementimin e këtij Ligji.