Kulturë

Banac – studiuesi që ngriti zërin kundër nacionalizmit serb

Banac – studiuesi që ngriti zërin kundër nacionalizmit serb

Profesor shumëvjeçar në Yale University, Ivo Banac konsiderohej si një prej njohësve më të mirë të realiteteve historike të ish-Jugosllavisë. Autor i librit të shumëvlerësuar “The National Question in Yugoslavia”, historiani kroat do të trajtonte edhe historinë e shqiptarëve vizavi Serbisë dhe elitave të saj politike, ushtarake dhe intelektuale

E kishte thënë shkoqur se Marrëveshja e Brukselit nuk ishte në dobi të Kosovës, sepse BE-ja me të po ia mundësonte kandidaturën Serbisë. Edhe për kufizimet ndaj sovranitetit të shtetit më të ri në Evropë, ai ishte njëlloj kundërshtues, sepse, siç shprehej, “sovraniteti ekziston ose nuk ekziston”.