Kulturë

Teatrot e kinematë mbesin të mbyllura, thellohet kriza nga pandemia

Teatri Kombëtar i Kosovës (në foto) ishte paraparë të hapej për publik më një qershor, ashtu sikurse të gjithë teatrot dhe kinematë
 

Ishte paralajmëruar si një premierë e mbyllur. Anëtarët e Këshillit Drejtues dhe nja dy a tre anëtarë të komunitetit artistik llogariteshin të jenë audienca e shfaqjes “Zgjimi i pranverës” me tekst të gjermanit Frank Wedekind nën regji të Zana Hoxhës. Por, të premten e javës së kaluar, kur është dhënë premiera, shifra e shikuesve është shumëfishuar. Megjithëse nuk janë shitur bileta, menaxhmenti i Teatrit Kombëtar të Kosovës llogarit të ketë qenë rreth 140 veta. E sipas Qeverisë, teatrot nuk janë të hapura për publik.

Ministria e Shëndetësisë nuk ka kurrfarë afati se kur do të mund të hapeshin teatrot dhe kinematë. Përderisa në këto dy kategori është thelluar kriza shkaku i pezullimit të aktiviteteve qysh nga 13 marsi, institucioni më i lartë shëndetësor bashkë me Institutin Kombëtar të Shëndetësisë Publike po i konsideron si hapësira me potencial të lartë të shpërndarjes së infeksionit. Ishte paraparë që teatrot dhe kinematë të hapeshin më 1 qershor, gati dy javë pas hapjes së galerive dhe muzeve. Por gjërat kishin ndryshuar. Institucionet shëndetësore vazhdojnë të mos llogarisin në ndonjë afat për hapjen e teatrove e kinemave.