Kulturë

Qershori i 1999-s, shteti shqiptar dhe epoka e re për Kosovën

Qershori i 1999-s, shteti shqiptar dhe epoka e re për Kosovën
Foto: Alban Bujari/ KD - Prishtinë, qershor 1999

Shpërngulja e shqiptarëve – plan shekullor i politikës serbe

Shpërngulja masive me dhunë e shqiptarëve nga trojet e tyre – që filluan në vitin 1877/1878, e për të vazhduar edhe më vonë, pas largimit të Perandorisë Osmane nga këto troje, gjatë luftërave ballkanike, pikërisht në vitet 19121915, pastaj midis dy luftërave botërore (1919-1941) dhe pas Luftës së Dytë Botërore (periudha midis viteve 1950-1960), e deri në vitin 1998-1999, kur afërsisht mbi 800 mijë persona lanë vendin e tyre dhe u drejtuan për në Shqipëri, Maqedoni, Mal të Zi etj., si dhe në vendet e tjera të Evropës dhe më gjerë – paraqet një nga tragjeditë më të mëdha që i ka ndodhur këtij populli.