Kulturë

Rënia e Murit të Berlinit dhe ngjallja e shpresës për liri

Rënia e Murit të Berlinit dhe ngjallja e shpresës për liri

Nata e 9 nëntorit të vitit 1989 ishte thuajse e çmendur në Berlin. Në të dyja pjesët e qytetit, që asokohe kishte rreth 3.5 milionë banorë, i madh e i vogël ishin ngritur në këmbë. Muri, që deri në atë kohë ishte ruajtur nga një armatë e tërë, tani nuk po e frenonte lëvizjen e lirë mes gjermanëve.

Dhe si pikënisje e gjithë këtij rrëmeti kishte shërbyer një pyetje e një gazetari. Zëdhënësi i Politbyrosë, Günter Schabowski, po matej të përfundonte konferencën për media kur korrespodenti italian i “ANSA”-s, Riccardo Ehrman, pyeti se kur do të hynte në fuqi ligji i ri që lejonte lëvizje të lirë drejt Gjermanisë Perëndimore. Schabowski iu përgjigj aty për aty: “Me aq sa e di, ai hyn në fuqi menjëherë, pa vonesë”. Kaq kishte mjaftuar që mijëra gjermanolindorë të mësynin drejt murit që kishte ndarë për 28 vjet Berlinin. Dhe më shumë se kaq, shkruan sot Koha Ditore.