Kulturë

Besianët e Schrammit dhe shqiptarët

Besianët e Schrammit dhe shqiptarët

Historiani gjerman Gottfried Schramm (1929-2017) ka studiuar në Göttingen, Erlangen dhe Tübingen, dhe përfundoi doktoratën e tij në 1953. 

Ai ligjëroi historinë moderne të Evropës Lindore në Universitetin e Freiburgut (Breisgau) nga 1965 deri në pensionimin e tij. Libri i Schrammit në gjuhën gjermane “Anfänge des albanischen Christentums: die frühe Bekehrung der Bessen und ihre langen Folgen” (Origjina e krishterimit shqiptar: konvertimi i hershëm i besianëve dhe pasojat e tij afatgjata), Freiburg në Breisgau 1994, shkaktoi zemërim kur u botua, sepse kundërshtonte teorinë mbizotëruese të origjinës ilire të popullit shqiptar, shkruan sot Koha Ditore.