Kulturë

Shkëlqimi i Joaquin Phoenix në “Joker”

Shkëlqimi i Joaquin Phoenix në “Joker”

Audienca, siç e dimë, nuk mërzitet kurrë prej personazhit të lig – atij që na pëlqen ta urrejmë. Sa më keq të veprojë, aq më shumë na pëlqen ta shikojmë.

Natyrisht, fakti që na pëlqen një person i tillë nuk do të thotë se jemi në anën e tij; preokupimi me spektaklin e mbërthyer, të frikshëm, të sjelljes së keqe, nuk do të thotë identifikim me të. Por në filmin “Joker”, Arthur Fleck (Joaquin Phoenix), i përçudshmi me sëmundje mendore që eventualisht shndërrohet në armikun e Batmanit, na paraqitet jo si personifikim i së keqes, por si shembull patetik i traumave që mund të pësojë njeriu gjatë jetës. Madje edhe teksa përcjellim veprimet e tij me tronditje dhe neveri, nuk mund të mohohet se ndiejmë diçka për të – një pikë simpatie, apo të paktën mirëkuptimi.