Kulturë

68-a e kthesës së madhe

 

Në pranverën e vitit 1968, Evropa përjetoi kryengritjen e madhe studentore. Gjithandej kërkohej barazi sociale. Tek në vjeshtën e vonshme, qytetet e Kosovës do të vërshoheshin prej studentëve e nxënësve demonstrues. Nëntori ishte muaji i shqiptarëve. Deri atëherë i ndaluar, flamuri kuqezi do të valonte krenueshëm më 27 nëntor në zemër të Prishtinës – mu në rrugën që mbante emrin e diktatorit jugosllav.

Ngjashëm, po valëvitej edhe nëpër qytete të tjera. Por edhe pesëdhjetë vjet pas, nuk ka pajtim të përgjithshëm ndërmjet pjesëmarrësve dhe studiuesve për ndikimin e frymës rebeluese evropiane në mesin e studentëve të Kosovës. Krejt pajtohen se vjeshta po korrte farat e një ndryshimi të paralajmëruar në pranverë me mbajtjen e Simpoziumit Shkencor për 500-vjetorin e vdekjes së Skënderbeut dhe Konsultës Gjuhësore të Prishtinës, shkruan sot Koha Ditore.